eur:
392.5
usd:
362.72
bux:
72123.28
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelőjében 2020. március 24-én. A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon tartják a kapcsolatot a betegeikkel. Csak nagyon indokolt esetben tanácsos a betegeknek személyesen felkeresni őket.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Működésképtelenné vált a háziorvosi ügyelet, kellett az új szabályozás

Mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló is végezheti péntektől a háziorvosi ügyeletet feladatát azzal a kitétellel, hogy ebben az esetben egy orvosnak kell szakmailag felügyelnie a munkáját. Erről Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke beszélt az InfoRádióban.

A mentőtisztek illetve a kiterjesztett hatáskörű ápolók mostantól nagyon fontos szerepet játszanak az egészségügyben Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint.

"Nem olyan rég indult meg a képzésük, a Semmelweis Egyetem képzi őket mesterszakon, tehát tévedés azt gondolni, hogy képzetlen nővérekről van szó: nagyon komoly tudással, felkészültséggel rendelkeznek, és azt is hozzáteszem, hogy bizony a jelenlegi rendszerben is ők dolgoznak a sürgősségben. Ugyancsak dolgoznak a mentőtisztek kivonuló mentőtisztekként: viszonylag kevés orvos van a mentőszolgálatnál, tehát ez nem új találmány, nagyon jól működik" – fogalmazott a változás kapcsán Lénárd Rita az InfoRádióban. Úgy fogalmazott: örül annak, hogy ezek a jól képzett szakemberek megtalálják helyüket a rendszerben, különös tekintettel arra, hogy

a háziorvosi ügyelet mostanra többé-kevésbé működésképtelenné vált.

"Nem találtak rá embert, hogy dolgozzon rendszerben: ezt át kell szervezni, mert semmi értelme nem volt, ahogy eddig működött" – fogalmazott. Lénárd Rita szerint

nem feltétlenül a háziorvosokat helyettesítik ezek a szakemberek:

újfajta módon kiképzett dolgozók kerülnek a rendszerbe, akik el tudják látni a feladatot egy orvossal a háttérben.

"Nem lecseréltük a háziorvost, hanem elfogadtunk egy olyan humán erőforrást, amelyik egy újfajta módon kiképzett dolgozó, aki ezt a feladatot el tudja látni" – fogalmazott.

A járási központokban orvosok, kisebb helyeken segítségként kiterjesztett hatáskörű ápolók vagy mentőtisztek dolgoznak majd, elérhető közelségben orvossal.

Két olyan részlet van, aminek a megoldását nem találja a rendeletben Lénárd Rita:

  • ez egyik a receptírás,
  • a másik a halottvizsgálat.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×