eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A koronavírus elleni oltásra váró emberek a madridi Isabel Zendal kórház előtt 2021. június 28-án. Az átoltottság növelése érdekében a kórházban az éjszaka folyamán is lehet jelentkezni oltásra.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Ellenállóbb a súlyos betegeknél alkalmazott kezelésekkel szemben a delta új változata

Európában egyelőre az eredeti delta koronavírus-variáns miatt aggódnak.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a hétvégi összesített adatok alapján mintegy 132 ember koronavírus-tesztje lett pozitív Magyarországon, az azonban nem derült ki, hogy a fertőzöttek között van-e olyan, akinek a szervezetében a koronavírus delta variánsa jelent meg. Azt viszont az RTL Híradójának kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont közölte, hogy eddig hivatalosan 7 embernél mutatták ki ezt a változatot hazánkban.

Közben olyan magas átoltottságú országokban, mint az Egyesült Királyság vagy Izrael, rohamosan terjed az említett variáns, jegyzi meg a médium. Ennek hatására a zsidó államban például szigorítottak a járványügyi szabályokon.

Hozzáteszik: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is aggódik. „Az embereknek továbbra is következetesen maszkot kell hordaniuk, kezet kell mosniuk, tartaniuk kell a fizikai távolságot, kerülniük kell a zsúfoltságot – intett óva a WHO igazgató-helyettese. Ez továbbra is rendkívül fontos, még akkor is, ha valaki be van oltva” – tette hozzá Mariangela Simao.

Rusvai Miklós víruskutató úgy látja, habár óvatosnak kell lenni, például érdemes továbbra is kerülni a tömegrendezvényeket, egyelőre nem a maszk, hanem az oltások jelentik a legnagyobb védelmet. Például azzal az új vírusváltozattal szemben is, amelyet delta plusznak neveztek el. „Ez vélhetőleg

hasonlóan fertőző, csak bizonyos kezelésekre ellenállóbb, mint az eredeti delta variáns”

– nyilatkozta a szakértő. Például olyan kezeléseknek, amelyekkel súlyos állapotban lévő Covid-betegeket gyógyítanak. A víruskutató szerint a delta pluszt az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Spanyolországban is kimutatták már, de Magyarországon egyelőre nem azonosítottak ezzel fertőzött beteget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×