eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Mától már csak az új energiacímkéket keresse!

Március elsejétől a kereskedelmi üzletekben is ki kell helyezni az új energiacímkéket. Erre azért van szükség, mert az egységes uniós szabályozás visszatért az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz a jelölési rendszer egyszerűbbé tételéért.

Az új energiahatékonysági címkéket a háztartási mosogatógépeknél, mosó- és mosó-szárító gépeknél, hűtőkészülékeknél, fényforrásoknál és elektronikus kijelzőknél, köztük a televízióknál és monitoroknál kell használni. A szabályozás a címkézés átláthatatlansága miatt módosult, a változások pedig a gyártói innovációkat is ösztönözik – mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Novemberben kezdődött a felkészülési, az azóta vásárolt termékek mellett már ott volt új címke, de még használható volt a régi is, március 1-jétől azonban hat meghatározott termékkör esetében már a kereskedelmi üzletekben az új energiacímkéket kell feltüntetni. Az egységes uniós szabályozás visszatért az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz a jelölési rendszer egyszerűbbé tétele érdekében – tette hozzá a helyettes államtitkár.

"Előfordulhat az, hogy

a jelenlegi A+++ termék akár C vagy D  osztályba fog kerülni, de ez nem azt jelenti, hogy kevésbé hatékony vagy rosszabb lett a termék,

hanem azt, hogy a szabályozás szigorodott, ezért változott az energiaosztály" – emelte ki Keszthelyi Nikoletta.

Az új címként több adat szerepel, fel kell tüntetni elsőként a villamosenergia-fogyasztást, így a fogyasztók össze tudják hasonlítani a vásárláskor az éves villamosenergia-felhasználást, és ez is segítheti a vételi döntést. A termékköröktől függően ott van a címként a vízfogyasztás, a ruhatöltet mennyisége, a zajkibocsátás, a képernyő átmérője, a hűtő űrtartalma is.

"Ami újdonság, hogy szerepel minden címkén egy QR-kód, amit mobiltelefonnal leolvasva a készülék adatlapjához juthatunk" – hívta fel a figyelmet az államtitkár, és hozzátette, az új szabályok miatt különösen időszerű aktív fogyasztóvédelmi jelenlét is azt szolgálja, hogy a fogyasztók megfelelő információk birtokában választhassák ki az igényeiknek leginkább megfelelő környezetkímélő eszközöket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×