eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációvezetője sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament migrációs állásfoglalásáról a Képviselői Irodaházban, Budapesten 2020. december 19-én. Fokozatosan, kíméletlen következetességgel folyik a Soros-terv végrehajtása az európai és a magyar baloldal aktív közreműködésével - jelentette ki Deutsch Tamás.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Deutsch Tamás reagált a néppárt új tervére

Az Európai Néppárt EP-frakciójában elkészült a terv a működési szabályzat módosítására. A változtatásokkal akár egy egész nemzeti delegációt felfüggeszthetnek vagy kizárhatnak, függetlenül annak létszámától.

A tervről a birtokába jutott dokumentum alapján beszámoló Magyar Nemzet azt írta, a kollektív bűnösség elve szerint akár egy egész nemzeti delegációt felfüggesszenek vagy kizárjanak a politikai csoport tagsága mindössze tizenöt százalékának kezdeményezésére (korábban csak adott képviselővel szemben lehetett így eljárni), feltéve, hogy a 15 százaléknyi képviselő legalább négy nemzeti delegációból származik. Az eljárás lefolytatása után a néppárt szavazásra jogosult EP-képviselőinek az egyszerű többsége is elegendő a kezdeményezés sikeréhez.

A szövegtervezetbe belekerült az is, hogy a szankcionálandó párt tagjai nem szavazhatnának az ügyükben. A néppárti frakció azt is egyértelművé tenné, hogy az ernyőpártbeli felfüggesztés automatikusan a frakcióbeli jogok felfüggesztéséhez vezet. A szóban forgó delegáció nem voksolhatna a saját ügyében.

Megjegyezték: a néppárt még múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportot az eljárási szabályzat felülvizsgálatára, és már ebben is zömében a magyar kormánypárttal szemben kritikus EP-képviselők vettek részt, például az osztrák Othmar Karas, aki akkoriban Deutsch Tamás frakcióból való kizárását is kezdeményezte.

Az összesítés szerint az ernyőpárt és a parlamenti frakcióbeli tagság között automatizmus is létrejönne – amennyiben előbbi egy tagpártot felfüggeszt vagy kizár a soraiból, a döntés az európai parlamenti csoportra is alkalmazandó. Utóbbi bekezdés érinti a Fidesz ügyét,

a magyar párt ugyanis 2019 óta felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában lényegében teljes jogú munkát folytat.

A felfüggesztést, ha teljes képviselőcsoportra vonatkozik, fél évre szavazhatnák meg, utána még ugyanennyivel lehet hosszabbítani, és ha még addig nem született döntés a folytatásról, akkor kötelező szavazást kiírni.

Arra még van lehetőség, hogy a beharangozott tervezethez a tagok módosításokat javasoljanak, még mielőtt azt a frakció kétharmados többséggel elfogadja (utóbbira február végéig kerülhet sor).

Az Európai Néppárt frakciója tagadta, hogy a tervezett szabályozás a magyar párt ellen íródna, míg a lap úgy értékelte, hogy "a jócskán átdolgozott eljárási szabályzattal a Fideszt akarják megregulázni. Szigorú, túlzó és példa nélküli reformot harangoztak be".

A magyar néppárti képviselőcsoport vezetője, Deutsch Tamás ugyanezen álláspontját fejtette ki a közösségi oldalán: "A Néppárt frakciójának Alapszabályát így akarják néppárti büntető törvénykönyvvé átalakítani. Az előterjesztők hangsúlyozzák, hogy ez nem a Fidesz ellen irányul. Atyaég, hogy nézne ki a javaslat, ha a Fidesz ellen irányulna?"

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×