eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Ostrom alá vette az ellenzék a bodai atomtemető tervét

A kormányzat szerint valahol mindenképp el kell helyezni a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit, az ellenzék megkérdezné az embereket erről.

Pécs közvetlen közelében, egy Boda nevű község agyagkőrétege alatt alakíthatják ki a paksi nukleáris erőmű úgynevezett atomtemetőjét, de döntés még nem született erről.

Az Országgyűlésben élénk vita bontakozott ki a témáról annak kapcsán, hogy megvitatták a radioaktív hulladék kezeléséről szóló nemzeti politika ötévenként esedékes felülvizsgálatának határozati javaslatát.

Kaderják Péter, az Innovációs és technológiai Minisztérium államtitkára elmondta: a jogszabályi előírások miatt kötelező ötévente felülvizsgálni a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikáját, amelyet Magyarország első alkalommal 2015-ben fogadott el.

A módosítások érintik az Országos Atomenergia Hivatalhoz az elmúlt 5 évben átkerült feladatokat és hatásköröket, így a radioaktív hulladéktárolók feletti hatósági felügyeletet és a sugárvédelemmel kapcsolatos hatósági feladatokat. Emellett - folytatta - a módosítás átvezeti az elmúlt időszakban a nukleáris létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos ütemezési változásokat, így a paksi atomerőmű négy blokkjának üzemidő-hosszabbítását, valamint az oktatóreaktor 2017-es felülvizsgálatát.

Hol lesz a tároló?

Nunkovics Tibor, a Jobbik vezérszónoka hozta szóba és hiányolta az előterjesztésből a kiégett fűtőelemek sorsával kapcsolatos terveket, azt firtatva, hogy hol lesz az ehhez szükséges mélységi geológiai tároló (köznapi nevén az atomtemető) helyszíne.

Az MSZP-s Szakács László szerint a kormány halogatja a szükséges döntést, miközben "mindenki tud" a bodai tervekről,

Boda ráadásul alig 10 kilométerre van Pécs belvárosától.

Bírálta a Paks 2 beruházás lebonyolítását és a kapcsolódó orosz hitel felvételét is, amelyet még akkor is törleszteni kell majd, amikor az erőmű leszerelése történik majd.

A DK-s Varju László szerint a javaslat tárgyalása "pótcselekvés", az álláskeresési támogatás időbeni meghosszabbításával kellene inkább foglalkozni, nem ezzel.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt szerint az atomenergia sem nem zöld, sem nem olcsó, sem nem biztonságos. Ugyanakkor azt elismerte, hogy amely ország nukleáris energiát használ, annak kötelessége gondoskodni a kiégett fűtőelemekről, a radioaktív hulladékok elhelyezéséről, de

erről a környező terület lakóit is meg kell kérdezni; erre azonban a pécsieknek nem ad lehetőséget egy törvénymódosítás.

A Párbeszéd politikusa, Tordai Bence a javaslat visszavonását sürgette. Szerinte az atomenergia az energiatermelés legdrágább formája, az atomerőmű életciklusát tekintve pedig több szén-dioxidot bocsát ki, mint egy gázerőmű, és utána 100 ezer évig sugárzó hulladék is marad. Azt ajánlja,

Magyarország állapodjon meg Oroszországgal a hulladék elviteléről.

Balczó Zoltán (Jobbik) szeretné, ha nukleáris energia nem lenne Magyarországon, de ma erről beszélni nem a realitás, megújuló energiával nem lehet pótolni Paks kapacitását.

Kormányálláspont

Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára zárszavában leszögezte, hogy a nukleáris energia hasznosítása legalább a 2030-as évek végéig ténykérdés lesz Magyarországon, mert a 2050-re meghatározott klímasemlegességi cél máshogyan nem érhető el. A kiégett fűtőelemeket tehát valahol el kell helyezni.

"Nem a legyen vagy ne legyen a kérdés, hanem az, hogy hogyan oldjuk meg a kérdést."

Szerinte a bodai helyszín alkalmas a radioaktív hulladék eltemetésére, de döntés még nem született, mert további kutatások szükségesek az ügyben, de helyi népszavazást nem tart szükségesnek, mert azon túlmutató kérdésről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×