eur:
397.3
usd:
356.92
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Nyitókép: Pixabay

Percről percre - a koronavírus-járvány keddi hírei

Világszerte 55,4 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma és már elhunyt 1,33 millió ember. Itthon meghalt 91 beteg, 5203-mal nőtt a fertőzöttek száma. Minden hír a járványról és annak hatásairól.

2020.11.17. 05:00

A szokottnál is nagyobb kockázatokat rejt jelenleg a Balaton

Nem javasolja a balatoni hajózást, csónakból horgászást idén ősszel a Balaton Fejlesztési Tanács. A szervezet közbiztonsági testülete közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a bevezetett intézkedések az őszinél is szigorúbbak a sport és szabadidős tevékenységek esetében, ráadásul a járvány miatt csökkent a tavon a mentési kapacitás.

2020.11.17. 06:04

Félhet a koronavírustól, aki cukorbeteg - így ismerjük fel a jeleket!

A szakorvos szerint kockázati csoportba tartozik minden cukorbeteg, ráadásul majdnem a felük nem is tudja, hogy az.

2020.11.17. 06:30

Olasz orvos: veszélyes ennyi beteget magára hagyni

A vártnál korábban érkezett második járványhullámról, elszánt, de fáradt orvosokról, valamint a sürgősségi osztályokon biztonságot kereső emberekről számolt be Sandro Petrolati orvosprofesszor, a római San Camillo-Forlanini-Spallanzani kórházkomplexum kardiológiai intézetének vezetője.

2020.11.17. 06:50

Így lehet igényelni az ingyenes internetet

A digitális oktatásban résztvevő diákoknak és tanároknak a szolgáltatóknál kell igényelni járó 30 napos ingyenes internet-szolgáltatást. A kedvezményt társaságok az ügyfelek decemberi számláján írják jóvá.

2020.11.17. 07:39

Ezekben a városokban nőhet a fertőzöttek száma

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzétette a friss szennyvízadatokat.

2020.11.17. 07:50

A koronavírus több szerv szintjén támadhatja a testet

Igen gyakori jelenség a hosszú Covidban szenvedőknél a szervek károsodása, ráadásul legtöbbször nem csak egyet érint a betegség egy brit kutatás szerint, amely számszerűsítette is, mely szervek károsodnak a leggyakrabban.

2020.11.17. 08:49

Franciaország épp most lehet túl a nehezén

Óvatosan optimista nyilatkozatot tett az egészségügyi miniszter az utóbbi idők adatai után.

2020.11.17. 09:19

Friss magyar adatok: egyes megyékben nagyon meglódult a járvány

Magyarországon egy nap alatt 5203 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 91 beteg. Már több mint 150 ezer fertőzöttet regisztráltak itthon tavasz óta.

2020.11.17. 10:11

Két évre nyúlna hozzá az iparűzési adóhoz Parragh László

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke más adónemeket is befagyasztana.

2020.11.17. 10:22

Több tornász is elkapta a koronavírust

Volt olyan versenyző, aki nem tudott elindulni a Mesterfokú Bajnokságon.

2020.11.17. 11:00

Becsődölt a svéd modell, új fejezetet nyitnak a védekezésben

Svédország hibázott a nyájimmunitás ötletével – a második Covid-hullámban annyira megugrott a fertőzések száma, hogy az eddig külön úton járó skandináv államban brutális korlátozásokat vezettek be a járvány megfékezésére.

2020.11.17. 11:07

Rábólintott az Országgyűlés egy sor adóváltozásra

Érintettek az szja-kedvezmények, a vállalkozások áfabevallásai, a kivások de még a dohányzók is.

2020.11.17. 11:33

Müller Cecília: alapbetegség nélkül is lehet halálos a koronavírus-betegség

A fertőzésből kigyógyultak vérplazma adására kérte Müller Cecília. Vannak már másodszor is fertőzött emberek az országban és vannak, akiknek hetekig pozitív a tesztjük. Kiderült, kell-e rollerezés, autózás közben maszkot hordani. Három helyet zárattak be és kutyasétáltatókat is megbüntettek az elmúlt napon.

2020.11.17. 11:45

Most kell nagyon észnél lenniük a cseheknek

Jelentősen lelassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Hétfőn 5406 új fertőzöttet szűrtek ki, amely 642-vel kevesebb, mint egy hete, és a legalacsonyabb hétköznapi szám, amelyet az utóbbi néhány hónapban mértek - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden reggel megjelent kimutatásokból.

2020.11.17. 12:47

Egy hónap alatt megtelhetnek az ukrán kórházak

Ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre megint csaknem 12 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, a kormányfő pedig azt jósolta, hogy három hét múlva számuk akár húszezerre is felmehet.

2020.11.17. 14:09

A vuhani koronavírus-járványról írt, május óta fogva tartják

Csang Csant akár öt év börtönre is ítélhetik a kínai hatóságok hamis információ terjesztésének vádjával. Az egykori ügyvédnő Sanghajban raboskodik, s nem első esetben gyűik meg a baja a hatóságokkal.

2020.11.17. 14:30

Kásler Miklós: limitált számban elindulhat még idén Európában a vakcináció

Az emberi erőforrások minisztere szerint a következő két hétben várhatóan tovább emelkedik a koronavírus-fertőzések száma, ami azt jelenti, hogy december tizedikén 27-30 ezer infektológiai és 5 ezer intenzív kórházi ágyra lesz szükség. Kásler Miklós az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban arról is beszélt, hogy jelenleg milyen kezelést kapnak a kórházban ápolt Covid-betegek, milyen műtéteket nem szabad elhalasztani, és a majdani védőoltást hogyan fogják ellenőrizni Magyarországon.

2020.11.17. 14:26

33 ezer diáknak segít a járvány miatt könnyített diákhitel

Eddig több mint 33 ezer fiatalnak nyújtottak segítséget a különböző diákhitel-konstrukciók a koronavírus-járvány idején, és ez a szám év végére 40 ezer fölé emelkedhet - ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

2020.11.17. 15:00

Az általánostól eltérő koronavírus-pozitív esetek is vannak

Az InfoRádió az operatív törzshöz fordult néhány szokatlan olvasói tapasztalat nyomán.

2020.11.17. 15:15

Szlávik János: nem vagyunk olyan úri helyzetben, hogy válogassunk a vakcinák között

Rendkívül frusztráló, hogy 2020-ban nincs a kezünkben egyelőre olyan terápia, amely egészen biztosan hatékony a koronavírus ellen – mondta Szlávik János főorvos az InfoRádió Aréna című műsorában, de hozzátette, vannak azért olyan fogások, amelyekkel segíteni tudnak. A Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője beszélt az új oltóanyagok hatásmechanizmusáról, a vírusmutáció kockázatáról, és arról is, hogy mit tehet az ember, ha már megfertőződött.

2020.11.17. 15:35

Csíkszereda: kényszerszünet

A jégkorong Erste Ligában szereplő SC Csíkszeredát is utolérte a koronavírus-járvány. Ahogy az erdélyi klub a közösségi oldalán kedden jelezte: a teljes edzői stáb és újabb tizenhárom játékos iratkozott fel a fertőzöttek listájára, így halasztást kellett kérniük a hétvégére tervezett Titánok elleni mérkőzésekre. Nincs elég hadra fogható hokisuk. A közleményben jelzik: a tesztelést nyolc nap múlva megismételik. "A játékosok és a stábtagok állapota jó, eddig nincs különösebb probléma" - írta az együttes. A liga honlapja alapján a társbajnok csíkszeredaiak pénteken a Titánokat, vasárnap a Dunaújvárosi Acélbikákat, hétfőn pedig a szintén bajnok FTC-Telekom csapatát fogadnák. (MTI)

2020.11.17. 15:44

Elmarad egy Nemzetek Ligája-meccs a koronavírus miatt

Hiába utazott Ukrajna válogatottja Svájcba. Két ferencvárosi játékos is érintettje az esetnek.

2020.11.17. 16:22

Találtak okot a gyülekezésre a görögök

Incidensek zavarták meg az 1973-as görögországi diáklázadás évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a koronavírus-járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalom ellenére megtartott baloldali tüntetéseken. A jobboldali kormány által elrendelt gyülekezési tilalom ellenére a Görögországi Kommunista Párt (KKE) és a kis baloldali Antarszia több száz szimpatizánsa tüntetett Athén központjában. A rendőrség rövid időre könnygázt és hanggránátokat vetett be a tömegoszlatáshoz - jelentette az AFP francia hírügynökség fotoriportere a helyszínről. A KKE vezetője, Dimitrisz Kucubasz is jelent volt a tüntetésen, amelyen több tucatnyi résztvevőt állítottak elő, egy kommunista parlamenti képviselő megsérült - jelentette az ERT közszolgálati televízió. 1973. november 17. évfordulójáról, amely a görögök számára a katonai diktatúra (1967-1974) bukását és a demokrácia visszatérését jelképezi, a baloldali pártok és mozgalmak minden évben népes tüntetéseken emlékeznek meg. Rendszerint három kilométer hosszú menet vonul át Athén belvárosán át a hidegháború idején az ezredesek diktatúráját támogató Egyesült Államok nagykövetsége elé. Katerína Szakellaropulu államfő azonban hangsúlyozta, hogy a műszaki egyetemisták felkelésének évfordulójáról idén a világjárvány miatt a szokásostól eltérően emlékeznek meg. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök szombaton döntött arról, hogy a görögországi karantén idején a "közegészség védelme" érdekében november 15. és 18. között tilos minden tüntetés. A bejelentés számos baloldali párt haragját kiváltotta, elsősorban a kommunistákét, de Alekszisz Ciprasz volt kormányfő radikális baloldali Sziriza pártjáét és a Jannisz Varufakisz volt pénzügyminiszter vezette baloldali MeRA25 pártét is. A három párt hétfőn egyszerű főhajtásra szólított fel a műszaki egyetemnél álló emlékmű előtt, ahol a rendőrség és a katonaság vérbe fojtotta a diáklázadást, több tucatnyian haltak meg, illetve sebesültek meg. Egy rendőrségi illetékes szerint kedd reggel mintegy kétszázan tartottak "jelképes gyűlést" az amerikai nagykövetség előtt a PAME kommunista szakszervezet felhívására. A rendőrök figyelmeztették a tüntetőket a gyülekezési tilalomra, akik azonnal szétoszlottak. A köztársasági elnök kedden a megemlékezés "egyetemleges" jellegére hivatkozva próbálta csillapítani a tiltakozásokat. "A demokrácia nem csak a szabadság, de a felelősség rendszere is. Mindnyájunknak az egyéni érdek elé kell helyeznie a közjót, a közegészséget et a szolidaritást" - hangsúlyozta Szakellaropulu. (MTI)

2020.11.17. 16:30

Marad a hétvégi karantén

Nem kapta meg kedden az ukrán parlamentben a szükséges számú szavazatot az a javaslat, amely megszüntette volna a kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett úgynevezett hétvégi karantént. A javaslatot csak 149 képviselő támogatta a szükséges 226 helyett a 450 fős törvényhozásban annak ellenére, hogy gyakorlatilag minden frakció bírálta a kormányrendeletet. David Arahamija, a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája frakciójának vezetője azt javasolta: adjanak két hetet a kormánynak, hátha a zárlat meghozza a kívánt eredményt, és azután döntsenek. A hétvégi zárlat - amelynek értelmében az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet - október 14-től, szombattól lépett életbe, azonban több vidéki nagyváros polgármestere - támogatva a helyi vállalkozókat - előre jelezte, ők nem fogják bevezetni, hiába figyelmeztette őket Denisz Smihal kormányfő, hogy a rendelet mindenkire nézve kötelező. Kijev városvezetése ugyanakkor engedelmeskedett. A kabinet a 11-én hozott határozatában egyúttal eltörölte az országos karantén régiónként eltérő jellegét, így mostantól Ukrajna egész területén a korábbi "narancs" besorolásnak megfelelő korlátozások vannak érvényben, és helyi szinten nem könnyíthetnek a központilag elrendelt szigorításokon. A hétvégi zárlatot a vállalkozók közül is főként az éttermek, a kávézók és a szórakoztatóhelyek tulajdonosai ellenezték hevesen Kijevben, de vidéken is tartottak tiltakozó megmozdulásokat a bevezetése ellen. A hétvégi zárlatot egyelőre november 30-ig vezette be a kormány, de az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülései szerint jó eséllyel az év végéig meg fogják hosszabbítani a többi szigorítással együtt. A miniszterelnök a keddi parlamenti ülésen arra figyelmeztetett, hogy a hétvégi karantén nélkül a koronavírusos fertőzöttek napi növekménye három hét múlva eléri a húszezret az országban, egy hónap alatt pedig elfogynak a férőhelyek a kórházakban. Leszögezte, hogy két héten belül érzékelhető eredményt kell hoznia a szombat-vasárnapi zárlatnak, különben még szigorúbb korlátozások bevezetésére kényszerülnek. (MTI)

2020.11.17. 16:35

Testközelből a magyar orvosok és ápolók heroikus küzdelme a betegekért – videó

A Covid-osztály működéséről készített filmet a nyíregyházi Jósa András Kórház, bemutatva, hogyan küzdenek orvosaik, ápolóik a betegek gyógyulásáért. Az intézmény szeptember 19-e óta három megye koronavírusos betegeit látja el, így kapacitásukat is bővíteni kellett – derül ki abból a filmből, amit közösségi oldalán tett közzé a nyíregyházi intézmény.

2020.11.17. 16:52

Így száll be a Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt önkéntesei is segítenek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésben a múlt csütörtöktől működő szűrőbuszoknál és szűrőpontokon - közölte a szervezet kedden az MTI-vel. Csütörtöktől vasárnapig több mint hatvan önkéntes teljesített szolgálatot 7-8 órás műszakokban a szűrőpontoknál - olvasható a közleményben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Mentőszolgálat programjának keretében az elmúlt napokban hat helyszínen végeztek lakossági koronavírus-szűrést, a Magyar Vöröskereszt ebbe a munkába kapcsolódott be. A fővárosban négy helyen - Óbudán, Csepelen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolójában és a Hungexpon -, valamint Cegléden és Vácon várták a háziorvosi irányításra érkező pácienseket. A vöröskeresztes önkéntesek a hatóságokat támogatva, előzetes felkészítés után a mintavételezésben vettek részt, valamint a Covid-gyorstesztek felvételében és adminisztrációjában segítettek. Emellett Komárom-Esztergom megyében a helyi önkéntesek mobil mintavételi egységekkel segítik a tesztelést, a tesztelendők lakcímére kiszállva. A vöröskereszt folytatja részvételét a szűrésekben, ezért újabb önkéntesek jelentkezését várják - írták. (MTI)

2020.11.17. 17:25

Egyenlőbbek

Enyhítette keddtől a brit kormány az angliai baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkások számára előírt karanténszabályokat. Az intézkedés előzményeként a Brit Baromfitanács felhívást adott ki, amely szerint sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett nagy-britanniai karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból, köztük Magyarországról érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a britek hagyományos karácsonyi pulykaebédje. A brit baromfitenyésztők üzleti szervezete azt javasolta, hogy a kormány legalább ezer magyar, lengyel, román, bolgár, szlovák, cseh és szlovén idénymunkást mentesítsen az idei karácsonyi szezonra a külföldről beutazók számára két hétig kötelező elkülönítés alól. A testület szerint a brit pulykatenyésztők erőteljesen rá vannak utalva az olyan szakképzett és hatósági engedéllyel bíró EU-munkavállalókra, akiknek gyakorlatuk van a pulykafarmokon végzett munkában, a vágásban és a húsfeldolgozásban. A baromfitanács szerint ugyanis nincs elég megfelelő képesítésű hazai munkavállaló ezen a szakterületen, és az ilyen szakképesítéseket igénylő munkahelyeket nem lehet a hazai munkaerőpiacról - még a munkanélküliek közül sem - betölteni hosszas képzési és toborzási időszak nélkül. A szervezet szerint a közép- és kelet-európai idénymunkások viszont nem lesznek hajlandók Nagy-Britanniába utazni, ha érkezésük után 14 napig elkülönítésben kell lenniük. A brit közlekedési, az egészségügyi és az élelmezésügyi minisztérium közös tájékoztatása szerint a kormány nem mentesítette ugyan teljesen a karanténkötelezettség alól a baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkásokat, de lehetővé tette, hogy már a kötelező elkülönítés 14 napja alatt is munkát végezzenek. A keddtől, vagyis azonnali hatállyal érvényes, egyelőre Angliára vonatkozó intézkedés alapján az érintett idénymunkásoknak továbbra is el kell különíteniük magukat a helyi lakosságtól a karantén két hetére, és ebben az időszakban a munkáltatók feladata az élelmiszerek és egyéb fontos cikkek kiszállítása ezeknek a munkavállalóknak. Emellett a baromfifarmokon dolgozó külföldi idénymunkásoknak angliai tartózkodásuk teljes idejére állandó összetételű munkacsoportokat kell alakítaniuk, vagyis mindig csak ugyanazokkal a munkatársakkal dolgozhatnak és tartózkodhatnak szálláshelyükön, kerülve a vegyülést az adott létesítmény más dolgozóival. A kormány rendelkezése alapján az angliai baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkásoknak december 31-ig el kell hagyniuk Angliát. A brit kormány jelenleg 59, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül, de ezeknek az országoknak a listáján a közép- és kelet-európai térségből már csak Észtország és Lettország szerepel. A karanténmenetesített országok között eredetileg Magyarország is helyet kapott, de szeptember 12-én lekerült erről a listáról, és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is 14 napot - illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük. A brit kormány időközben Csehországot, Szlovéniát és Lengyelországot is kivette azoknak az országoknak a csoportjából, amelyekből elkülönítési kötelem nélkül be lehet utazni Nagy-Britanniába, Bulgária, Románia és Szlovákia pedig nem is került fel erre a listára. (MTI)

2020.11.17. 18:00

Szibériában máris észlelhették a koronavírus utódját

Anna Popova orosz tisztifőorvos szerint a vírusfehérjében változás alakult ki, "helyi változatról" lehet beszélni.

2020.11.17. 18:15

A norvégok börtönnel fenyegetik Erling Haalandot

Miután Omar Elabdellaoui koronavírustesztje pozitív lett, a norvég egészségügyi hatóságok karanténbe kényszerítették a teljes keretet. Nem is tudott elutazni a csapat Bukarestbe, a románok elleni mérkőzésre, illetve vadonatúj játékosokkal ment el Bécsbe, az osztrákok elleni meccsre.

2020.11.17. 18:25

Megtört a járványgörbe a szlovákiai országos tesztelések után

A szlovák kormányfő azt mondta, több millió tesztet kell elvégezni az év végi ünnepekig, hogy az előző két héthez hasonlóan szabályozni tudják a járványgörbét.

2020.11.17. 19:00

Variációk egy témára - így védekezik a vidék Magyarországa a koronavírus ellen

Számtalan intézkedést vezettek be a városok, élve a kormány adta lehetőséggel, ami a szabályalkotási lehetőségeket illeti.

2020.11.17. 19:50

Újabb vakcinabeszerzést pecsételt meg EU-s kézfogás

A német CureVac gyógyszergyár 225 millió oltóanyagot biztosíthat.

2020.11.17. 20:48

Idősávos kijárási korlátozás Törökországban

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában bejelentette, hogy országában a hétvégéken különböző idősávokban kijárási korlátozást vezetnek be a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében. Az intézkedés értelmében az emberek szombaton és vasárnap délelőtt 10, valamint este 20 óra között tartózkodhatnak közterületen. Erdogan a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat nem befolyásolja. Közölte egyúttal, hogy a bevásárlóközpontok, az élelmiszerboltok, az éttermek, a fodrászatok, és a hasonló szolgáltatások csak délelőtt 10 és este 20 óra között tarthatnak nyitva. Az éttermek és a kávézók kizárólag elvitelre vehetnek fel rendelést - tette hozzá. A török vezetés a két héttel ezelőtti tanácskozásán még arról határozott, hogy a nyilvános helyeknek este 22 órakor kell bezárnia. Erdogan ugyanakkor kedden rámutatott, hogy a mozik nem üzemelnek tovább, és "a szektor kérésének megfelelő módon" az év végéig zárva maradnak. A török államfő arról is beszélt, hogy az iskolai oktatás az év végéig online formában folytatódik, illetve, hogy a sportrendezvényeket továbbra is közönség nélkül kell megtartani. Erdogan beszédében úgy fogalmazott: a betegek és a halottak aránya némely városban, köztük elsősorban Isztambulban, azt jelzi neki, hogy sokkal figyelmesebben kell eljárni. Mindazonáltal aláhúzta: úgy kell harcolniuk a járvánnyal, hogy a gazdaság talpon maradjon. Törökországban a járvány tavaszi hulláma során sok egyéb szigorú korlátozás mellett egész hétvégére kiterjedő kijárási tilalmak voltak érvényben. Bár a járványgörbe az elmúlt másfél hónapban ismét felfelé ível, Ankara az őszi hullám során eddig nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint az európai országok. Szeptember elejéhez képest a hivatalos török járványadatok ugyan nagyjából csak kétszeres értékeket mutatnak, a tüneteket mutató fertőzéses betegek száma az utóbbi egy hétben 2693-ról 3819-re, a haláleseteké pedig 86-ról 103-ra ugrott. A török belügyminisztérium múlt héten betiltotta a dohányzást az ország forgalmasabb közterületein. A tárca előzőleg több tartományban a 65 évnél idősebbek mozgását is korlátozta, akik már csak 10 és 16 óra között mozdulhatnak ki otthonukból. A szigorítás főként a legnépesebb városokra, így Isztambulra, Ankarára, Izmirre, Bursára és Konyára vonatkozik. Erdogan kedden jelezte, hogy a tilalmat a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra is kiterjesztik. (MTI)

2020.11.17. 20:50

Vlagyimir Putyin nagy bejelentést tett a vakcinagyártásról

A hazai előállításon kívül a Föld legnépesebb országában is beindul a "termelés".

2020.11.17. 20:52

Koronavírus - Olaszországban április eleje óta nem volt ennyi halott egy nap alatt

Rómában van most nagyon nagy baj, Lombardia átminősítést kér. Márciusig nem lehet kirúgni senkit.

2020.11.17. 21:42

Franciák: kétmillió!

Meghaladta a koronavírus-járvány regisztrált fertőzötteinek száma a kétmilliót Franciaországban - jelezte Jérome Salomon járványügyi igazgató kedd esti sajtótájékoztatóján Párizsban. A szakember megerősítette, hogy az október 30-án kihirdetett általános karantén és az azt megelőzően a nagyvárosokban elrendelt éjszakai kijárási tilalom "kezdi meghozni gyümölcsét, a járvány lelassult", de még 33 500-en szorulnak kórházi ellátásra. A tavaszi tetőzéskor ennél valamivel kevesebben, egyszerre 32 292-en voltak kórházban, de akkor több volt a súlyos beteg. Áprilisban 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva. "A kórházi nyomás még most is nagyon erős" - hangsúlyozta a járványügyi igazgató emlékeztetve arra, hogy most a 4854 koronavírusos súlyos betegen kívül további 3300 más betegséggel küzdő pácienst is ellátnak az intenzív osztályok. Az elmúlt 24 órában 45 552 új esetet jelentettek a hatóságok, és ezzel 2 millió 36 ezer 755-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma, míg az elhunytak száma hétfő óta 437-tel. 46 273-ra nőtt. A pozitív tesztek számának rekordja november 2-án volt több mint 60 ezer esettel. Emmanuel Macron államfő ugyanakkor napi 5 ezerben jelölte meg azt a szintet, amely mellett a járványügyi korlátozások feloldhatók. Olivier Véran egészségügyi miniszter is megerősítette a BFM hírtévében, hogy a járvány visszahúzódása megkezdődött, miután a kórházakban a napi betegfelvételek száma már nem emelkedik. "Ez nem jelenti az, hogy vége a járványnak. A vírusnak még mindig nagyon aktív terjedési szakaszában vagyunk, de már visszavettük az ellenőrzést a járvány felett" - mondta a tárcavezető. "Azt szeretnénk természetesen, ha a franciák családi körben ünnepelhetnék a karácsonyt és a szilvesztert, de még nem tudom megmondani, mikor lesz vége a karanténnak" - tette hozzá. Az elnöki hivatal közben jelezte, hogy Emmanuel Macron a jövő hét közepén ismerteti az általános karantén fokozatos feloldásának feltételeit és menetrendjét. Az már eldőlt, hogy a sportrendezvényekre január közepe előtt nem térhetnek vissza a nézők. Emmanuel Macron a sportvilág képviselőivel rendezett videókonferencián ugyanakkor jelezte, hogy a sportklubok - megerősített óvintézkedések mellett - a fiatalok számára decemberben újraindíthatják a foglalkozásokat. Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár bejelentette: azt kérte az állami vasúttársaságtól, az SNCF-től, hogy december közepe és január 4. között 100 százalékos kapacitással indítsák a vonatokat. Az év végi ünnepek idejére minden megváltott menetjegy díjmentesen bármikor visszaváltható. Egyre nagyobb a nyomás a kormányon azért, hogy engedélyezze a kiskereskedelem újraindulását is. A képviselőikkel elköltött munkareggeli után Jean Castex miniszterelnök nem zárta ki, hogy ha a járványhelyzet lehetővé teszi, már jövő héten megnyithatnak a boltok, de a jelenlegi hivatalos kormányálláspont szerint ez leghamarabb december 1-én lesz lehetséges. Az éttermeknek csak decemberben tud perspektívát adni a kormány Gabriel Attal kormányszóvivő szerint, aki elmondta, még nem született semmilyen döntés a nyitás menetrendjéről. A szóvivő azt is elmondta a France2 köztévében, hogy a kormány "felállt a rajtkőre, hogy készen álljon a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazására" januártól. Erre másfél millió eurót szán a 2021-es költségvetésben. "Előkészítjük a kampányt azért, hogy amikor az európai és a nemzeti egészségügyi hatóságok jóváhagynak egy vakcinát, azonnal megkezdődhessen az oltás" - fogalmazott. Emlékeztetett: az Európai Gyógyszerügynökség a hétvégén jelezte, hogy az év vége előtt jóváhagyhatják az első oltóanyagot, amelynek forgalmazása a jövő év elején kezdődhetne meg az Európai Unióban. "Ezek előzetes eredmények, ezért jobb óvatosnak maradni" - mondta a szóvivő. "De előrelátónak kell lenni, meg kell rendelni az oltóanyagadagokat. Ezt Európai szinten tesszük. Több száz millió adagot rendeltünk meg több laboratóriumtól" - tette hozzá, jelezve azt is, hogy öt szerződést már aláírtak, s reméli, mielőbb megszületik a megállapodás a Moderna amerikai biotechnológiai vállalattal is. (MTI)

2020.11.17. 21:43

Elhalasztották a katari klubvilágbajnokságot

A FIFA februárra halasztotta a korábban hagyományosan decemberben rendezett klubvilágbajnokság 2020-as kiírását. A katari torna új (tervezett) időpontja 2021. február 1-11.

2020.11.17. 22:02

Hollandia inkább enyhít

A holland kormány, a járványügyi helyzet javulása miatt, enyhített néhány, a koronavírus terjedését lassító intézkedésen. A döntés alapján szerdától újra kinyithatnak a színházak, a mozik és a könyvtárak, valamint az állatkertek, vidámparkok és az erotikus bárok. A rendelet értelmében a beltéri helyiségekkel rendelkező közterületeken legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre. További enyhítéseket jelentettek be a kötelező karantén időtartamával kapcsolatban is, amely tíz nap helyett öt napra rövidül. A döntés szerint a háztartások egy helyet már akár három embert is fogadhatnak. A légzőszerveket eltakaró maszk viselése azonban - jelentette be a kormány - december elsejétől kötelező lesz a belső tereken. "Az új fertőzések száma továbbra is magas, de a tendencia csökkenő, ami jó jel" - mondta Mark Rutte holland miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján. Az országban az egészségügyi közszolgálat keddi statisztikai adatai szerint 14 százalékkal, az előző héten pedig 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Kedden 4302 új esetet rögzítettek, míg a járványban 86-an haltak meg, ami 15 százalékos visszaesést jelent az előző hét adataihoz képest. A szomszédos Belgiumban is lassul a vírus terjedése. A legfrissebb adatok szerint az országban 41 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, kedden 5000 alatt regisztráltak új eseteket. A 11,5 millió lakosú országban a járvány megjelenése óta több mint félmillióan fertőződtek meg. A járványhoz köthető halálesetek száma közelít a 15 ezerhez. (MTI)

2020.11.17. 22:03

A Barcelona lehet az új fizetési sapka legnagyobb kárvallottja

Majdnem a felével csökkentették a játékosok fizezését

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×