eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Egy hónap alatt megtelhetnek az ukrán kórházak

Ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre megint csaknem 12 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, a kormányfő pedig azt jósolta, hogy három hét múlva számuk akár húszezerre is felmehet.

A hivatalosan közölt adatok alapján előző nap 11 968 esettel 557 657-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 159 áldozattal 9856-ra. Eddig 250 983-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 296 818-ra emelkedett.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben az igazolt fertőzöttek száma több mint ezer új beteggel meghaladta az 52 600-at, az elhunytaké pedig 14 újabb áldozattal 990-re nőtt.

Denisz Smihal miniszterelnök kedden a parlament plenáris ülésén felszólalva hangsúlyozta, hogy ha nem tartják be a kormány által elrendelt úgynevezett "hétvégi karantént", a napi új fertőzésszám három hét múlva már húszezerre emelkedik, egy hónap alatt pedig elfogynak a férőhelyek a kórházakban.

A "hétvégi karantén" - amelynek értelmében az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet - október 14-től, szombattól lépett életbe, azonban több vidéki nagyváros polgármestere előre jelezte, hogy ők nem fogják bevezetni. A parlament pedig éppen egy olyan indítványt készül a nap folyamán tárgyalni, amely ennek megszüntetéséről szól.

Smihal leszögezte, hogy

két héten belül érzékelhető eredményt kell hoznia a "hétvégi karanténnak", különben még szigorúbb korlátozások bevezetésére kényszerülnek.

Közben a parlament előtt ismét kis- és középvállalkozók kezdtek tüntetést. Az UNIAN jelentése szerint megpróbálták megakadályozni a képviselők bejutását az épületbe, ami dulakodásba torkollott a rendőrökkel. Sérültekről, őrizetbe vételekről egyelőre nem érkezett hír.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×