eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Arcok 1956-ból – Horváth István

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 23-tól hétköznaponként egy-egy portréval tiszteleg harminc hős és mártír emléke előtt.

Horváth István hegesztő (1936–1957) – Csepeli ellenállás + Bakony, 1957. január 26.

Portré

„Ketten öcsémmel elhatároztuk, hogy fegyvereket fogunk szerezni, és mikor az első lövés eldördül, akkor mi is újra nekikezdünk” – mondta tárgyalásán Horváth István, aki az ’56-os forradalom vérbe fojtása után társaival még decemberben is folytatta a fegyveres harcot Zirc környékén.

Horváth István 1936-ban született Budapesten, apja cipészsegéd volt, anyja háztartásbeli. Az elemi iskola után 1948-ban Csepelen ipari tanulónak állt. Több helyen dolgozott, mindenhol rövid ideig. 1953. április 6-án néhány társával megpróbált Nyugatra szökni, amiért egy év börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után továbbra is gyakran váltogatta munkahelyeit.

A forradalom híre Hatvanban érte, október 24-én reggel érkezett haza, s megtudva, hogy nagyobbik öccse, László eltűnt, a keresésére indult. „Ha megtalálom, hazamegyek, ha pedig nem, akkor harcolok én is” – vallotta később. Két napi hiábavaló kutatás után csatlakozott is a felkelőkhöz. Belépett a csepeli nemzetőrségbe, a november 4-i szovjet intervenció után részt vett Csepel védelmében és a szigetre vezető hidak felrobbantásában. Csoportjával együtt november 9-ig kitartott a szovjet túlerővel szemben.

Öccsét, aki a Corvin közben harcolt, a szovjetek Ungvárra deportálták, ahonnan november végén hazaengedték. Ekkor együtt fegyvereket kezdtek gyűjteni, amiért egy hétre őrizetbe vették őket. Szabadulásuk után, december 6-án néhány társukkal a Bakonyba mentek, mert Budapesten az a hír kapott szárnyra, hogy Maléter Pál honvédelmi miniszter ott szervezi az ellenállást, s már hatvanezer embert gyűjtött maga köré. A valóságban Malétert már november 3-án este tőrbe csalták és fogságba ejtették a szovjetek. Társak híján így maguk alakítottak ellenállócsoportot, amelynek Horváth lett a parancsnokhelyettese. December 12-én megtámadták a bakonybéli belügyminisztériumi üdülőt, a tűzharcban egy tűzoltó főhadnagy súlyosan megsebesült. Másnap lefegyvereztek két pénzügyőrt. A karhatalmisták valóságos hajtóvadászatot indítottak ellenük, s december 22-én szovjet segítséggel Porva és Bakonyszentlászló között, az aliszkai turistaháznál elfogták őket.

Ügyükben az 1956. december 11-én bevezetett statárium szabályai szerint jártak el, így az eljárás szigorúan a decemberi cselekedeteikre korlátozódott, Horváthnak a forradalom alatti tetteit azonban súlyosító körülményként figyelembe vették. Az 1957. január 10-én Székesfehérváron megtartott tárgyaláson a Budapesti Katonai Bíróság Gaál Sándor főhadnagy vezette rögtönítélő tanácsa Horváthot fegyver- és lőszerrejtegetés, emberölés és rablás kísérletéért halálra ítélte. Négy, többségükben fiatalkorú társa öt és tíz év közötti börtönbüntetéssel „megúszta”.

Horváth István kegyelmi kérvényét az Elnöki Tanács 1957. január 18-án elutasította, s január 26-án a Székesfehérvári Megyei Börtön udvarán kivégezték.

Források és irodalom

  • Horváth István és társai pere Hadtörténelmi Levéltár Budapesti Katonai Bíróság (Rgt.) 2036/1957
  • 1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet. Budapest, 1996.
  • Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Idézetek

Részlet bírósági vallomásából (tárgyalási jegyzőkönyv, 5. oldal): „[november] 24-én visszamentem Csepelre. Otthon öcsémmel találkoztam, aki mondta, hogy kb. 500 fővel elvitték, és Ungvárról mint fiatalkorút küldték vissza. Ebben az időben volt a néma tüntetés, és szó volt arról is, hogy harc lesz, hallottam továbbá arról is, hogy Maléter ezredes 50-60 ezer harcossal, akik között szovjetek is vannak, a Bakonyban tartózkodik. Ekkor öcsémmel elhatároztuk, hogy szerzünk fegyvereket és mi is odamegyünk.”

A kivégzésének napján megjelent Népszabadság híreiből – 1957. január 26.

A magyar szakszervezetek váljanak a munkáshatalomért a munkásosztály ügyéért bátran és nyíltan kiálló osztályharcos szervezetekké! – a Szakszervezeti Tanács X. teljes ülése

(...) A magyar munkásosztály nem a szocializmus, hanem annak eltorzítása ellen lépett fel. (...)

(...) A békés tüntetők még fel sem ocsúdhattak, és az események irányítását máris azok tartották kezükben, akiknek célja nem a hibák kijavítása, hanem a régi rendszer visszaállítása volt. (...)

(...) A szocialista demokratizmus, a dolgozók bevonása a politikai életbe, sem fejlődött megfelelően. A vezetés bürokratikus eltorzítása lehetetlenné vagy formálissá tette a dolgozók beleszólását az ország sorsának irányításába mert az ország akkori vezetői megfeledkeztek a legfontosabbról:

1. hogy a szocializmus építésének együtt kell járnia a dolgozók életkörülményeinek javulásával; (…)

Az Arcok 1956-ból sorozat korábbi cikkei itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×