eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az M0 autópálya déli szektorának bővítéséhez épült új, 770 méter hosszú hárosi Duna-híd próbaterhelés előtt 2013. június 4-én. Amennyiben a próbaterhelés során mért adatok egyeznek a számítottakkal, akkor az M6 autópálya és az 51-es számú főút közötti 11 kilométer hosszú szakaszon legkésőbb július végén megindulhat a forgalom.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Valami már megint nem stimmel a déli M0-s hídon

Ismét gondok vannak az 1990-ben épült Hárosi Duna-híddal, amelyen vasárnapig korlátozást vezettek be, mert eltört a híd egyik eleme - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. A híd rekonstrukciós munkáját az osztrák Strabag vezette Konzorcium végezte el, és 2018 áprilisában láttak neki.

November 2-től előreláthatóan a hét végéig forgalomterelést kellett bevezetni egy újabb hídelem törése miatt: a bal pályahidat az M1 felé ismételten le kellett zárni az autósok biztonsága érdekében. A terelés 2+2 forgalmi sávos ideiglenes kiépítést jelent a jobb pályahídon a halászteleki csomópont felhajtásának lezárásával.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a Deák Ferencről elnevezett Hárosi Duna-híd építésénél az osztrák Strabag vezette konzorcium nem az elvárt alapossággal dolgozott. Schanda Tamás, a tárca stratégiai államtitkára kiemelte, a beépített sarukat alulméretezték, ezért kettő el is tört.

"Elfogadhatatlan, hogy a magyar embereknek kell megszenvedniük egy külföldi cég felületességét. A Strabaggal kötött,

a híd rekonstrukciós munkáiról szóló szerződésnek minden pontját be fogjuk tartatni,

minden hibát, felületességet, gondatlanságot számon fogunk kérni, a lehető legszigorúbban fogunk eljárni."

Schanda Tamás kiemelte: a saruk állapotát szeptembertől folyamatos helyszíni szemlékkel és újonnan kiépített monitoringrendszerrel is ellenőrzik, mióta korábban már eltörött egy ilyen elem. Múlt szerdán egy másik saru is eltört, bár a károsodás mértéke nem indokolta a híd azonnali lezárását, de sürgős intézkedésekre lett szükség.

Hangsúlyozta: a konzorciumvezető Strabag és a hídszerkezeti munkákkal megbízott alvállalkozója, az A-Híd Zrt. felelőtlenül járt el, hibázott a sarutípus kiválasztásánál.

A Hárosi Duna-hídon végzett munkák az elmúlt években sok nehézséget okoztak az arra közlekedőknek, hiszen az átkelőt 2018-tól két éven át felújították, májusban megnyitották, de nyáron egy hónapig megint nem lehetett használni, mert fel kellett mérni a híd állapotát - közölte akkor a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.

Kiss Boglárka, a társaság szóvivője az InfoRádiónak augusztus végén azt mondta, sikeres volt az M0-s Hárosi Duna-hídjának kiegészítő próbaterhelése.

"Biztonsági mérésekre volt szükség,

ahol a BME hídtanszéke megvizsgálta a hidat teherautókkal, tesztelte, mennyire biztonságos, ha ráengedjük a forgalmat. Ez a próbaterhelés azt mutatta, hogy a 8-as számú támaszt meg kell erősíteni, ezt a kivitelezők augusztus végéig el is végezték, az adatok alapján pedig egy független szakértő azt állapította meg, hogy a vizsgált híd szerkezete és a saru teherbírása megfelelő, és biztonságosan képes fogadni a forgalomból adódó terheket."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×