eur:
393.61
usd:
364.58
bux:
71928.45
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: MTI/Varga György

Borsot tör az időjárás a szúnyogirtást végző szakemberek orra alá

A csapadékos idő miatt egyre több helyen kell védekezni a szúnyogok ellen. A katasztrófavédelem munkatársai ezen a héten a Fertő-tó térségében, a Tisza-tónál, a Szigetközben és Komárom környékén is szúnyoggyérítési munkát végeznek.

Az elmúlt hetek biológiai gyérítését követően a múlt héttől kezdve már folyamatos a lakott terülteken az úgynevezett földi kémiai védekezés – tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A szakemberek hat fővárosi kerületben, a Csepel-szigeten és a környező településeken kezdték el a szúnyogok irtását, illetve Dunaújváros egy részén került sor pórgyérítésre. Továbbá a szekszárdi, valamint a mohácsi térségekben is volt a múlt héten beavatkozás – sorolta Dóka Imre.

A mostani héten elszórtan, mintegy 44 ezer hektáron folytatódnak a gyérítési munkálatok a hatóság részéről. Sorra kerül Sopron és a Fertő-tó térsége, a Tisza-tó és a Szigetköz, Komárom környéke, a Dunakanyar, valamint Békés megye néhány települése is. Az érintett települések listája és a kezelések tervezett időpontja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható. A szóvivő megjegyezte, amennyiben a beütemezett kivitelezést az időjárás keresztbe húzza, akkor az adott napot követő két nap szolgál pótlásul. Ha akkor sem sikerül elvégezni a gyérítést, akkor a következő heti programba ütemezik át, ahogyan azt a dunaújvárosi példa is mutatja.

Dóka Imre azt is kiemelte, a legnagyobb biológiai eljárást az idén tudták elvégezni a szakemberelk köszönhetően többek között annak, hogy feltérképezési program is indult a szúnyogok tenyészhelyeivel kapcsolatban, így a tavasz folyamán már célzottan lehetett beavatkozni.

Ugyan az idei tavasz meglehetősen száraz volt – tette hozzá –, azt követően viszont eléggé csapadékosra fordult az időjárás, ami elsősorban a lakott területeken jelenthet veszélyt a pangó vizek miatt. A kaspók, különféle virág- és esővízgyűjtő edények a felgyülemlő csapadék miatt ugyanis kiváló mikrokörnyezetet biztosítanak a szúnyoglárváknak – intett óva a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményéből. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×