eur:
393.03
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Tízezreken segíthet az online nyelvvizsga

Négy vizsgaközpont kaphat lehetőséget az Oktatási Hivataltól a számítógépes nyelvvizsgáztatásra – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az akkreditációs eljárás már zajlik, így napokon belül elkezdődhetnek az otthoni, online számonkérések, amelyekre több tízezer fiatal vár. A csalások kiküszöbölése érdekében a vizsgázókat és környezetüket kamerákon keresztül felügyelnék a dolgozatok megírása közben.

Már május elején megkezdődhetnek az akkreditált online, otthoni nyelvvizsgák. Rozgonyi Zoltán, az Euroexam International vezetője azt közölte a Magyar Nemzettel, hogy már most

tízezer felett van a koronavírus-járvány miatt elmaradt vizsgákra jelentkezők száma,

és további több tízezren várják az online vizsgalehetőséget. Az év első hat hónapjában a korábbi tapasztalatok szerint 40-42 ezren próbálkoznak a nyelvvizsga megszerzésével, az érdeklődés a járványhelyzet ellenére idén is hasonló.

Az otthoni vizsgalevezetésre az a négy központ, az ITK-Origo, az Euroexam, az iTolc és a TIT-iXam adhatott be kérelmet, amelyiknek már volt akkreditált számítógépes vizsgarendszere. Rozgonyi Zoltán közölte: a kérelmeket rövid határidővel hagyja jóvá az Oktatási Hivatal, a döntés napokon belül várható.

Az otthoni, online vizsgáztatás legkritikusabb pontja a biztonság, vagyis hogy miképpen küszöböljük ki a csalást. Ehhez azonban megvannak az eszközök, ilyen például, hogy a vizsgázó laptopjának beépített kameráján keresztül egy felügyelő nézi a vizsgázót munka közben, egy másik, kamerával felszerelt okostelefonnal pedig a környezetet is figyelik – mondta Németh Sándor, az Euroexam kommunikációs tanácsadója. Hozzátette: a szóbeli vizsgáknál már régóta ismert az online módszer, ilyenkor is videós kapcsolatban vannak a jelentkezővel. Az illető ellenőrzött körülmények között ült egy kamera előtt, a vizsgáról készült felvételt pedig a nyelvvizsgaközpont megőrzi, így az szükség esetén később is visszanézhető, ellenőrizhető – fejtette ki.

Az írásbelin a típusfeladatok nem változnak, az online térben vizsgázóknak is ugyanarra kell készülniük, mint a hagyományosan vizsgázóknak.

Az Euroexam igényfelmérést készített az online nyelvvizsgákról. A több mint háromezer fiatal megkérdezésével zajló kutatás szerint tízből kilencen szívesen kipróbálnák az otthonról letehető nyelvvizsgát, és hasonló arányban rendelkeznek is az ehhez szükséges digitális eszközökkel. A megkérdezettek mindössze hat százaléka idegenkedik az online vizsgától.

Az online vizsgák után egy-két hét alatt megszületik az eredmény, így még bőven időben lesznek a szeptemberben kezdődő felsőoktatási képzések jelentkezői, hogy a felvételi eljárás során beszámíttassák a nyelvtudásért járó pluszpontokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×