eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán tartott állománygyűlésen 2018. július 2-án. Huszonnégy év után újraindítják a tartalékos tisztképzést Magyarországon.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Benkő Tibor: az új hadosztályparancsnokság a régió vezetési képességét biztosítaná

Székesfehérváron létrehozzák a Közép-európai Hadosztályparancsnokságot. A honvédelmi miniszter szerint ezt felajánlották a NATO struktúrájába is. Ez a bázis is a régió vezetési képességét biztosítaná, emelte ki az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor, aki a szolnoki Regionális Különleges Műveleti Parancsnokságról is beszélt.

Benkő Tibor megfogalmazása szerint Közép-Európában ennek a térségnek a békéjéről, biztonságáról is gondoskodni kell, emiatt hoznak létre olyan szervezeti elemeket, amelyeket felajánlanak a NATO parancsnoki struktúrájába is.

Nevezetesen, folytatta a honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, a napokban a horvát védelmi miniszterrel közösen szándéknyilatkozatot tettek, a NATO főtitkárnak címezve, hogy Magyarország és Horvátország kezdeményezi egy közép-európai, hadosztályszintű parancsnokság létrehozását, egy olyan vezetési elem megvalósítását, amely nemcsak a keleti és déli fenyegetettséget, hanem ennek a régiónak a vezetési képességét is biztosítani tudná.

Az említett Közép-európai Hadosztályparancsnokság felállítását Magyarország és Horvátország közösen kezdeményezi Székesfehérváron, azonban szeretnék, hogyha csatlakozna ehhez Szlovákia és Szlovénia is, vagyis hogy ez a négy ország kötelezze el magát ennek a vezetési elemnek a fenntartására és működtetésére, ugyanakkor nyitottá tennék bármely más NATO-tagállam számára, hogy delegálhasson oda katonákat, emelte ki Benkő Tibor.

A tárcavezető elmondása szerint a tervezett hadosztályparancsnokság egy vezetési elem, ami a különböző műveleti területek, hadszínterek előkészítésének tervezésével, vezetésével, irányításával kell, hogy majd foglalkozzon. Tehát itt alapvetően tisztek állomásoznának, akik a NATO különböző regionális műveleteit terveznék, természetesen több nemzet bevonásával.

Benkő Tibor emlékeztetett, a NATO nagyjából három éve nyilatkoztatta ki és fogadta el, hogy a keleti fenyegetettség mellett jelen van egy déli is, ennek tükrében pedig nem véletlen, hogy Magyarország Horvátországgal közösen lépett. Hiszen, mint fogalmazott a honvédelmi miniszter, Horvátországnak, de akár Szlovákiának, vagy Szlovéniának elsősorban nem a keleti, hanem a déli fenyegetés tekintetében kell előnyben részesítenie, a béke és a biztonság fenntartása érdekében.

Különleges műveleti parancsnokság

Magyarország kiveszi a részét a NATO-feladatok közül – hangsúlyozta a honvédelmi tárca vezetője, aki ezt követően kitért a szolnoki különleges műveleti regionális központ létrehozására is az InfoRádió Aréna című műsorában. Elmondat, bár NATO "műveleti ernyő" alatt jön létre, az együttműködési megállapodást, amely túlmutat a szándéknyilatkozaton: Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország foganatosította. További érdekesség, hogy tagja kíván lenni a nem NATO-tag Ausztria is, amely azért nem írta alá a kontraktust, mert a jelenlegi átmeneti országvezetésnek nincs felhatalmazás erre, azonban a szándéknyilatkozatot Bécs is szignózta – jegyzet meg Benkő Tibor, aki megismételte: Közép-Európa békéjének és biztonságának szavatolásért közös felelősséget érez Magyarország az említett államokkal.

Lengyelország szerepével kapcsolatban megjegyezte: igaz, hogy nem tartoznak az alapvető alkotó nemzetek sorába, de szponzor, illetőleg támogató nemzetként szerepelnek, hasonlóan az Egyesült Államokhoz. Tehát Varsó sem marad ki, csak nem alapító, magyarázta. Ahogyan a Közép-európai Hadosztályparancsnokságból sem maradtak ki, csak nem kezdeményezői, hiszen Varsó a keleti fenyegetettség irányába hozott létre vezetési elemeket, parancsnokságokat. És ahogyan ott is szolgálnak magyar katonák, biztosra vehető, hogy Székesfehérváron is fognak állomásozni lengyelek a későbbiekben, tette hozzá.

A Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel készült teljes beszélgetést este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorában hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×