eur:
393.08
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Vizsgálatot indított Brüsszel a Samsung gödi bővítése ügyében - a nap hírei

Hivatalosan is megállapította a Fővárosi Választási Bizottság, hogy Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást. Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Samsung gödi akkugyára bővítésének állami támogatása ügyében. Az észak-szíriai hadműveletek leállítására szólították fel Törökországot az európai unió külügyminiszterei. A nap legfontosabb hírei október 14-én.

Hivatalosan is megállapította a Fővárosi Választási Bizottság, hogy Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást.Eszerint az ellenzéki jelöltet 353 ezer 593 szavazattal választották meg. Tarlós István 47 ezer vokssal kevesebbet kapott. A Fővárosi Választási Bizottság határozata nem jogerős, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellene.

Újraszámolást kezdeményez Győrben az ellenzéki összefogás.A DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik alkotta összefogás két képviselője elmondta, hogy elsősorban a polgármesteri szavazólapok és néhány körzetben a képviselőjelöltek szavazólapjának újraszámlálását kérik. Glázer Tímea, a DK győri szervezetének elnöke és Borkai Zsolt között 641 volt a szavazatkülönbség, az érvénytelen szavazatok száma pedig 1381 volt.

12 településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.Ezeken a településeken még elképzelhető, hogy a jogorvoslatokkal eldől, melyik jelölt kapott több voksot, de ha ezután is egyenlő lesz az állás, akkor időközi választást kell tartani.

Fiktív lakcímmel szavazók miatt ismételik meg a választást a Borsod megyei Nyéstán.A településen 27-en voltak a választói névjegyzékben, de ez a szám rövid időn belül 98-ra emelkedett. A betelepülőkről kiderült, hogy "nem valós lakcímmel rendelkeznek", így valójában nem is voksolhattak volna. A jegyző elmondta, hogy nem időközi, hanem megismételt választást tartanak 30 napon belül a faluban, az esetet pedig kivizsgálják.

Teljes a hazai gáztárolók töltöttsége, ilyenre eddig nem volt példa - mondta el az InfoRádiónak az energiaügyekért felelős államtitkár. Kaderják Péter kiemelte: még egy kicsit több is van a tárolókban, mint amekkora mennyiséget eddig lehetségesnek gondoltak. Hozzátette: az eltárolt 6,3 milliárd köbméter földgázból idén csak minimális mennyiséget használ fel az ország.

A török államfő megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren. Recep Tayyip Erdogan Bakuban, a Türk Tanács ülésének helyszínén folytatott kétoldalú megbeszélést a magyar miniszterelnökkel. A találkozón szó volt a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is, Orbán Viktor pedig közölte: nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.

Az észak-szíriai hadműveletek leállítására szólították fel Törökországot az európai unió külügyminiszterei. A török külügyminisztérium válaszul azzal vádolta az uniót, hogy terroristákat vesz védelmébe. Az unió külügyminisztereinek közös nyilatkozata szerint a török katonai akció veszélyezteti a régió stabilitását, az Iszlám Állam legyőzése érdekében elért eredményeket, megnehezíti a szíriai békefolyamatot, akadályozza a humanitárius segítségnyújtást, és további szenvedést okoz a lakosságnak. Az uniós külügyminiszteri ülésen Magyarországot Magyar Levente parlamenti államtitkár képviselte.

Lengyelországban a hivatalos végeredmény szerint is a Jog és Igazságosság párt nyerte a parlamenti választásokat.Az eddig is kormányzó erő a szavazatok csaknem 44 százalékát kapta, és ezzel 235 mandátumra, vagyis abszolút többségre tett szert a 460 fős alsóházban. A második helyen befutó fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció 27 százalékot ért el. Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Mateusz Morawieckinek a Jog és Igazságosság Párt elsöprő választási győzelméhez.

Részletes vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Samsung gödi akkumulátor cella gyártó üzemének bővítéséhez nyújtandó 108 millió eurós állami támogatás ügyében - írja az Euronews. A cég 1,2 milliárd eurót fordít a fejlesztésre. Az uniós testület arra kíváncsi, hogy a támogatás összhangban áll-e a vonatkozó uniós szabályozással. Az állam ugyanis csak akkor támogathatná a bővítést, ha az hátrányos helyzetű régióban valósulna meg, ha ösztönözné a magánbefektetéseket és nem szívná el a beruházásokat.

Stabil eredményekről és gyors ügyészségi munkáról számolt be az Országgyűlésnek a legfőbb ügyész. Polt Péter a szervezet tavalyi tevékenységéről kiemelte: az ügyészség hatékonyan érvényesíti az új büntetőeljárási törvény által bevezetett jogintézményeket.

A vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalaegerszegen egy vasutas ellen. A 35 éves nő tavaly decemberben figyelmetlenségből egy érkező vonattal szemben indított el egy szerelvényt, de ütközés nem történt.

Csökken a víznyomás és zavaros lesz a vezetékes víz több fővárosi kerületben a következő napokban. A Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint keddtől csütörtökig tisztítják az ivóvízellátásában meghatározó szerepet betöltő gerincvezetékeket reggel 7 és este hét között.

Hárman megosztva kapták meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Az elismerést Abhijit Banerjee, felesége Esther Duflo, illetve Michael Kremer veheti át. Az akadémia indoklása szerint az idei díjazottak kísérleteikben új megközelítést alkalmaztak ahhoz, hogy megbízható válaszokat kapjanak arra, melyek a globális szegénység elleni küzdelem legjobb módozatai. Az átadási ünnepség december 10-én lesz Stockholmban.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×