eur:
394.99
usd:
367.79
bux:
71586.1
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: pexels.com

Vakon vezet, aki mobilt tart a kezében

Az Európai Unió valamennyi országában tilos vezetés közben kézben tartott telefont használni, mára mégis jelentős baleseti okká vált.

Az egyik biztosító által tavasszal készült felmérés szerint tízből négyen használják telefonjukat vezetés közben, öten pedig válaszolnak az üzenetekre, bejegyzésekre. A felmérésből az is kiderül, hogy az üzenetküldés és a posztolgatás a 18–39 éves korosztályra jellemző, a vezetés közbeni e-mailezés pedig a 30–39 évesekre.

Ha 50 kilométeres sebesség mellett a sofőr egyetlen másodpercre nem néz az útra, „vakon” vezet, akkor 13,39 métert tesz meg anélkül, hogy tudná, mi zajlik a forgalomban körülötte. Ez a szám 90-es sebességnél már 25, az autópályán 130-nál pedig 36,11 méter. Ha valaki a telefonjára pillant, az is tovább tart egy másodpercnél, márpedig minden további másodperccel nő a vakon megtett méterek száma.

Ha leveszi a sofőr a szemét az útról egy másodpercre, majd visszanézve hirtelen valamilyen megoldandó helyzetben találja magát, reagálnia kell. Ám az észlelés, mérlegelés, döntés, cselekvés folyamata legalább még egy másodperc, miközben a távolság máris duplázódik.

Ha a vezetés közbeni mobilozó sofőrök rosszabbul teljesítettek, mint egy bizonyos ittassági fokig az ittas vezetők. Akik ugyanis alkoholfogyasztás után ülnek autóba, általában a szokásosnál is jobban koncentrálnak. Ellenben aki telefonál, annak a gondolatai máshol járnak, nem figyel annyira a közlekedésre - írja a feol.hu.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×