eur:
392.85
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Hiába népszerű a pedagógusszak a fiatalok körében

Előfordul, hogy a pedagógusképzésre felvett hallgatók kevesebb mint fele jut el addig, hogy iskolában tanítson, derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adataiból.

Bár a fiatalok nagy számban jelentkeznek pedagógusszakra, a hallgatók jelentős része nem jut el addig, hogy tanítson. A pályakezdők 30 százaléka egy év után, további 30 százalékuk pedig öt év után otthagyja a katedrát – írja a Népszava.

A napilap által ismertetett, az Emmi Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére küldött válaszából kiderül: A 2018/2019-es tanévben 12 634-en kezdtek meg valamilyen pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget és szakképzettséget biztosító képzést, diplomát 8026-an szereztek, a pedagógus pályára lépők száma éppen hogy csak meghaladta a 6 ezret.

Az arányok visszamenőleg szinte változatlanok: a 2013/2014-es tanévben 13 874-en kezdték meg tanulmányaikat, a diplomát szerzők száma 8 ezer volt, a pályakezdőké kicsivel kevesebb mint 6 ezer. 2014/2015-ben több mint 15 ezren kezdték meg tanulmányaikat, a végzettek közül pedig csupán 5 ezren kezdtek tanítani.

Mint arról az Infostart beszámolt, az tanárok tiltakozó akcióba kezdtek a béreik miatt, miközben a tárca újabb béremelést jelentett be.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×