eur:
393.08
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: a V4-ek súlya a német-francia tengelyéhez hasonló lesz

Interjút adott a miniszterelnök a Kossuth rádiónak, ebben beszélt az európai parlamenti választásokról és az azután megkezdődött munkáról.

Az EP-választási győzelemmel kapcsolatban azt mondta, hogy minden második szavazatot szerettek volna megkapni és ez sikerült.

Az európai politikában most "formálódnak a dolgok", egyeztetések zajlanak, képviselőcsoportok jönnek létre. "Ezzel nekem személyesen kevesebb teendőm van. A figyelmemet arra összpontosítom, hogy a miniszterelnökökre és az ő testületükre, a miniszterek tanácsára milyen hatással van az EP-választásnak. Néhány kormányt - britet, görögöt - ugyanis elsöpört. Tanulságos, hogy a Soros-féle alapítványi rendszer, civil szervezetek, liberális média hálózata által folyamatosan támadott országok vezető pártjai végeztek az élen. Mi közel 53, a lengyelek több mint 40 százalékot értünk el, utánunk jönnek az olaszok Salvini vezetésével, majd az osztrákok. Vagyis a liberális maffia által támadott pártok értek el legjobb eredményt".

Tiszteletet parancsoló győzelmet arattunk, és ezt a tiszteletet meg is kapta Magyarország a személyemen keresztül, annyi gratulációt kaptam

- mondta a miniszterelnök.

Az unióban most birkózás kezdődik, aminek a tétje az, hogy 4-5 fontos pozícióban milyen vezetői lesznek az EU-nak. "Tettünk egy lépést előre a kormány- és államfők találkozóján a kedd éjszakába nyúló megbeszélésen: kimondtuk, hogy a csúcsjelöltek nem automatikusan jelöltjei a miniszterelnököknek. A szabály az, hogy csak mi jelölhetünk és azt az EP-nek el kell fogadnia".

Orbán Viktor megismételte: csak olyan vezetőt támogat az Európai Bizottság élére, aki jó lesz Magyarországnak, aki tiszteli az európai nemzeteket és akinek személyesen fontos a keresztény kultúra és annak készen áll a megvédésére.

"Több ilyen jelölt is van a tarsolyunkban. A nevekről korai beszélni, de részt veszünk ebben a szabad fogású birkózásban, ami a megfelelő jelöltek megtalálása körül zajlik.

Nemcsak arról beszélünk, hogy Magyarországnak mekkora a súlya, hanem a V4-ek összeadott súlyáról van szó. Mi megegyeztünk kedden néhány személyi döntésben, részben negatív, részben pozitív módon."

Az a korszak, amikor a németek és franciák mintegy tengelyt alkotva eldöntötték, mi legyen az EU-ban, véget ért - mondta a kormányfő. "Megjelentek ugyanis a V4-ek, minket ugyanolyan súllyal kell majd figyelembe venni, mint őket.

Hosszú idő lesz, amíg minket is ilyen súllyal vesznek számításba, de a jelöltek kiválasztásának folyamatával ez megkezdődött".

Az EU jövője

A jelöltekre való egyezkedés árnyékában össze kell állítaniuk a miniszterelnököknek egy stratégiai ágendát tartalmazó dokumentumot. "Ez így volt 5 évvel ezelőtt is. Az EU alapszerződése szerint az európai politika irányát, lényeges tartalmi elemeit a miniszterelnökök határozzák meg, ezt az irányvonalat kell végrehajtania az Európai Bizottságnak. Igaz, az EB néha önálló életre kel, és olyan kezdeményezéseket tesz, amelyekkel elvitatja a miniszterelnökök tanácsának jogát" - magyarázta Orbán Viktor. A stratégiai munkával kapcsolatban kiemelte:

különböző hátterű és gondolkodású miniszterelnökök ülnek együtt, mégis konszenzusra kell jutni.

Ha már van vezető és irányvonalat kijelölő program, jöhetnek a pártkérdések: mi lesz az EPP-vel, a Fidesszel. "Arra számítottunk, hogy folytatódik a néppárt és a szocialisták gyengülése, így is történt. Korábban ha ők megállapodtak valamiben, a többiek csak tudomásul vették. Ám ha most össze is állnak, akkor sincs meg a többség, bonyolultabb megállapodásokra van szükség.

Meglátjuk, milyen irányt vesz az Európai Néppárt és azt tudjuk-e befolyásolni. Ha igen és az megfelel a magyar érdekeknek, akkor maradunk, ha nem, akkor más formációban leszünk jelen"

- mondta Orbán Viktor.

Az MSZP és a DK egyesüléséről szóló híresztelésekkel kapcsolatban azt mondta, inkább csak gratulál a választási eredményhez. "Azt láttuk, hogy Magyarországon inkább ellenzékváltó hangulat van" - tette hozzá, miután a kormány sikereiről beszélt.

Gazdaságvédelmi akcióterv

Elfogadásának két oka van: egyrészt a magyar gyorsulás egy lassuló európai gazdasági térben történik. Ez előbb vagy utóbb, valamilyen formában hatni fog a magyar gazdaság lehetőségeire. "Mi úgy érezzük, jó bőrben vagyunk, az emberek akarnak előrejutni, a munkán keresztül akarnak boldogulni - nem volt ez mindig így - ezért kell néhány intézkedést végrehajtanunk, hogy ez sikerüljön" - hangsúlyozta a kormányfő. Másrészt Brüsszelben születnek olyan gazdaságpolitikai döntések, amelyek károsak Magyarországnak, ezért az akciótervben a növekedést elősegítő lépéseket lehet találni.

"Két dolgot kell egyszerre szem előtt tartanunk" - mondta Orbán Viktor. Egyrészt a modern technológiát megtestesítő tervberuházásokért Magyarországnak is versengenie kell (és ezek egyelőre jórészt külföldi beruházások, a világban mozgó tőkét kell ide vonzani, mert aki nem teszi, az lemarad a fejlődésben), de közben a magyar kkv-kat is segíteni kell, hiszen ezek Magyarországon működnek és magyaroknak adnak munkát, őket segíti a gazdaságvédelmi akcióterv több intézkedése - emlékeztetett a miniszterelnök.

"Mi az adócsökkentés kormánya vagyunk, a 2010-es gazdasági összeomlásnál is ezt tettük". Ha ezt jól csináljuk, ha jól választottuk ki az adócsökkentés által érintett területeket, akkor egy néhány hónapos átmeneti időszak után lendületet kap a gazdaság - fejtette ki Orbán Viktor.

"A magyar gazdaságban most bíznak az emberek, ezért látványos sikert hoz majd az adócsökkentés"

- jelentette ki, hozátéve, hogy az EU növekedése plusz két százalék a cél - "ambiciózus cél, de elérhetőnek tartom" - zárta az interjút.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×