eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Steinmetz Ádám, a Jobbik (b) és Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 28-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Országgyűlésben is értékelték az EP-választást

Gazdasági adatok, családvédelmi támogatások, valamint a hétvégi választás értékelése is téma volt az Országgyűlésben kedden napirend előtt.

Az Európa-párti erők győzelmének nevezte a vasárnapi európai parlamenti választás eredményeit a Demokratikus Koalíció képviselője, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a hétvégén a rendészeti szervek megerősítették a magyar – ukrán határszakaszt. Ezt Gréczy Zsolt annak tükrében tartja aggályosnak, hogy tavaly tavasszal a Hír Tv számolt be arról: szervezetten utaztattak ukránokat a parlamenti választásra.

„A Demokratikus Koalíció nem a határon túli magyarokat bántja, hanem a választási csalást ítéljük el.

Gyűlöljük, hogyha emberek átsétálnak a határon, és a Fideszre szavaznak csak azért, hogy ezért az állampolgárságért cserébe ezt a gesztust viszonozzák” – fogalmazott.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára mindig megmosolyogtatónak tartja, amikor egy vesztes párt külső körülményeknek tulajdonítja a kudarcot. „Önök folyamatos igazodási kényszerben vannak Brüsszelben is,

a miniszterelnök viszont az ország érdekeiből vezeti le a cselekvést, és hogyha szükséges, akkor beleáll a vitákba”

– vélekedett. Dömötör Csaba emlékeztetett továbbá arra, hogy a 2004 decemberi népszavazáson Gyurcsány Ferenc magyar hergelt magyar ellen.

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője statisztikai adatokat hozott fel arra, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye a 2010 és 18 közötti időszakban jóval elmaradt más kelet-európai államétól. Jelenleg szerinte nehezen kivitelezhető, hogy a következő évtizedben a miniszterelnök által elmondott ütemben növekedjen a termelékenység. „Ez azt jelenti egyébként, hogy 2030-ra legalább 1 millió vendégmunkást kell Magyarországra behozni” – jelentette ki.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a KSH korábbi elnökét is a baloldali közgazdászok közé sorolta, akiknek a prognózisára rácáfol a valóság. „Egy év után meg tudjuk önnek mondani, hogy megint nem jött be az előrejelzés” – mondta.

A szocialista Korózs Lajos a kormány családvédelmi intézkedéseit kritizálta, mondván, hogy jóval kevesebben tudják ezeket igénybe venni, mint ahány embernek szüksége lenne rá. Ezek közé sorolta a 40 év feletti nőket, akik szintén szülhetnek még, vagy azokat a nagyszülőket, akik már nem aktívak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások parlamenti államtitkára közölte: a 2010-es 38-ról tavaly 23 százalékra csökkent a szegénységgel veszélyeztetett gyermekek száma Magyarországon. Tehát a kormány eddig is, és a jövőben is segíti a rászorulókat.

Az LMP-s Ungár Péter is a vasárnapi EP-választás eredményeire utalt a felszólalásában. Először a győzteseknek gratulált. Majd

bocsánatot kért a párt korábbi szavazóitól, és azt ígérte, hogy a jövőben a hitelesség visszaépítésén fognak dolgozni.

Az ellenzéki politikus ezt követően a gyermekek után járó ápolási díj emelését szorgalmazta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a nemzeti sorskérdésekben javasolt egységes politikai álláspontot. „A meghirdetett családvédelmi hét pont tekintetében ne csak kozmetikai jellegű kedvezményeket biztosítson ez a kormányzat, hanem bizony érdemi segítséget több százezer ember számára” – szólított fel.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára reagálásában arra hívta fel a figyelmet: a kormány számára a családok támogatása nemzetstratégiai ügy, majd felsorolta a kabinet 2010 óta tett intézkedéseit.

A fideszes Selmeczi Gabriella szerint az EP-választás eredménye azt bizonyítja, hogy Magyarország a legcsaládbarátabb ország Európában. Kifejtette: Magyarország fordítja a legtöbb pénzt családok támogatására Európában, 2 ezer milliárd forintot, ami a nemzeti össztermék 4,8 százaléka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×