eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Gyurcsány Ferenc: a Fidesz elvesztette kétharmadát

Az EP-választáson "ezüstérmes" Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Fidesz vesztett egymillió szavazót, a DK megkétszerezte táborát.

A választás végeztével a legfontosabb kérdés eldőlt. Az erősebb Európát akarók lesznek többségben - kezdte a DK sajtótájákoztatóját Gyurcsány Ferenc pártelnök azután, hogy pártja 4 mandátumot szerzett a 2019-es európai parlamenti választáson.

"Két nagyon világos alternatíva állt egymással szemben: az erősebb Európát akarók és az Európát bomlasztók"

- mondta a volt miniszterelnök.

Szerinte "a ma este az erősebb föderatív Európát akarók örömünnepe".

Szólva a magyar helyzetről elmondta, "ez a választás nem tud szabad lenni, ha a sajtó nem szabad". Úgy látja, Magyarországnak olyan kormánya van, amely ellenőrzése, irányítása alá vonta a sajtót. "Nem az volt a kérdés, hogy megnyeri-e a választást a Fidesz, hanem hogy megszerzi-e a kétharmadot.

A Fidesz elvesztette a kétharmadot, részben azért, mert a DK megszerezte a negyedik mandátumot."

Tavaly április óta a Fidesz szerinte elveszített egymillió szavazót, miközben a DK megduplázta táborának létszámát, az ma 550 ezer fő.

"Velünk egy erős Európa még erősebb lesz, azért fogunk dolgozni, hogy legközelebb a mostani 16 százalék még több legyen" - zárta szavait Gyurcsány Ferenc.

Dobrev Klára EP-listavezető (DK), Gyurcsány Ferenc felesége újságírók előtt a választás éjszakáján elmondta, az elszántság marad, az aktivistáknak és a választóknak pedig ő is köszöni.

"Olyan erős közösség ez, amihez egyrészt jó tartozni, másrészt nagyon sok mindent lehet ráépíteni" - fogalmazott Dobrev Klára.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×