eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Tarlós István főpolgármester beszél, mellette Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2018. január 24-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elfogadták Budapest költségvetését

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2019-es összevont költségvetését a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A költségvetési rendelet az önkormányzat költségvetési

  • bevételét 266 milliárd 39 millió 233 ezer forintban,
  • kiadásait 380 milliárd 58 millió 282 ezer forintban

állapítja meg.

Az így keletkező 114 milliárd 19 millió 49 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának - 25 milliárd 372 millió 92 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 66 milliárd 718 millió 391 ezer forintból, valamint belföldi értékpapírok 27 milliárd 987 millió 314 ezer forintos bevételeiből finanszírozzák. Ugyanakkor külföldi adósság tőketörlesztésére 6 milliárd 58 millió 753 ezer forintot fordít a fővárosi önkormányzat.

A közgyűlés húsz igen szavazattal, kilenc nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az idei büdzsét.

Karácsony Gergely zuglói polgármester, a baloldal főpolgármester-jelöltje megalázónak nevezte Budapest büdzséjét, mert szerinte AZ azt mutatja, hogy a főváros még saját működését sem képes finanszírozni. A Jobbikos Tokody Marcell szerint a nagy hiánnyal számoló költségvetés kiszolgáltatja Budapestet a kormánynak. Gál József az LMP részéről úgy fogalmazott: a betervezett hiány azt mutatja, hogy Tarlós István főpolgármester nem jó menedzsere a fővárosnak.

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum jön létre

A főpolgármester és a budapesti rendőrfőkapitány vezetésével Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot hoznak létre - döntött a testület.

A Tarlós István főpolgármester jegyezte előterjesztést a testület 23 igen szavazattal, egy nem ellenében, öt tartózkodás mellett fogadta el.

Az egyeztető fórum elnöke a főpolgármester, társelnöke a budapesti rendőrfőkapitány lesz. Tarlós István azt mondta, a probléma megoldását magasabb szintre emelik, mert eddig csak tüneti kezelés volt.

Kisebb légszennyezettségnél is tájékoztatják a lakosságot

A fővárosi önkormányzat a jövőben már akkor is tájékoztatja a budapestieket a levegő minőségének romlásáról, ha a fővárosi légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok esetében meghaladná az egészségügyi határértéket, de még nem érné el a szmogriadó tájékoztatási fokozatához jogszabályilag rögzített értéket - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A képviselők egyhangúlag, 29 igen szavazattal támogatták a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést.

A döntés értelmében ha az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a budapesti légszennyezettségi helyzetről indokolt a Budapesten tartózkodókat tájékoztatni, a megelőzéshez való hozzájárulás érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elkészített rövid távú értékelést - átmeneti intézkedésként, a fővárosi önkormányzat önként vállalt közcélú tájékoztatási feladatának részeként - a főpolgármester változatlan tartalommal, sajtóközlemény formájában közzéteszi.

Új szobor a Széll Kálmán téren

A tervek szerint április végén állítják fel Széll Kálmán szobrát a róla elnevezett téren. A Fővárosi Közgyűlés 20 igen, 1 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett támogatta a szoborállítást.

A politikust ábrázoló egész alakos szobor elhelyezését a Széll Kálmán Alapítvány kezdeményezte Széll Kálmán tiszteletére. Az alkotás létrejöttéhez a kormány biztosította az anyagi fedezetet.

A meghirdetett pályázatra tizenhat pályamű érkezett, a nyertes alkotás Tóth Dávid szobrászművészé lett.

A szobrot - amelyet a metrókijárat és a 4-es, 6-os villamosok megállója közötti területen található "növénykazetta" mellett állítanak fel - a tervek szerint április 30-án avatják.

A látványterv szerint a mintegy 220 centiméter magas bronzszobor és a hátterét adó homokfújt festett felületű - formára hajlított - acéllap palást egy háromlépcsős fekete gránitlapokkal burkolt betontalapzaton lesz elhelyezve.

Jichák Rabin park lesz Zuglóban

A Nobel-békedíjas egykori izraeli miniszterelnök, Jichák Rabin nevét veszi fel egy eddig névtelen közterület Budapest XIV. kerületében. A Fővárosi Közgyűlés 25 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett támogatta a közterület elnevezését.

Az elfogadott előterjesztésben az olvasható, hogy a fővárosi önkormányzat és Izrael nagykövetségének együttműködése alapján a Fővárosi Közgyűlés közterületet nevezhet el Izrael Állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából Jichák Rabinról, a zsidó állam első Izraelben született miniszterelnökéről.

A XIV. kerületi névtelen közterület Róna utcától Padlizsán utcáig terjedő részének Jichák Rabin parkként való elnevezését a zuglói önkormányzat képviselő-testülete már korábban támogatta.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×