eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Repülőgép érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ferihegyi 2-es leszállópályájára a főváros XVIII. kerületében. Előtérben balra a leszállópálya bevezető fénysora. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Nem marad következmények nélkül a ferihegyi repülőzaj

Az érintett szervezetek bevonásával újabb tárgyalás volt kedden a Városházán a Liszt Ferenc-Nemzetközi repülőtér környezetében tapasztalható zajszennyezés miatt. A főpolgármester az ügyet napirendre tűzi a Fővárosi Közfejlesztési Tanács ülésén is.

Újabb egyeztetés volt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésével összefüggő zajterhelés ügyében. A főváros nevében Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes vett részt a keddi megbeszélésen, amelyen az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkári szinten képviseltette magát, de a résztvevők között volt több értintett kerület vezetője és több civil szervezet is.

A Városháza közölte:

Tarlós István főpolgármester Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel egyetértésben úgy döntött, hogy ezt a problémát előterjesztik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában is,

melynek mindketten tagjai.

Ezek a témák kerülnek terítékre Szeneczey Balázs közleménye szerint:

  • éjszakai repülőtéri korlátozás (a menetrend szerinti éjjeli utasforgalom és teherforgalom megszüntetésének lehetősége), Tarlós István főpolgármester elsősorban ezt a lehetőséget támogatja
  • a fel- és leszállások időbeli lehatárolásának felülvizsgálata
  • az új, 2018. augusztus 16-i indulási eljárás felülvizsgálata
  • zajgátló-védőövezet kijelölésének felülvizsgálata
  • az egyenértékű zajterhelés vizsgálata mellett bevezetni a maximális zajterhelés vizsgálatának lehetőségét is, a zajhatárérték-számítás módosításának vizsgálata
  • folyamatos zajmérés, új zajmérő állomások telepítésének lehetősége
  • a repülőtéri fejlesztések hatásainak felmérése
  • új szabályozási és szankcionálási lehetőségek megteremtésének vizsgálata

Időközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben közölte, hogy a Városháza kezdeményezésére január óta zajlanak egyeztetések a Liszt Ferenc repülőtér működésével összefüggő zajterhelésről a Fővárosi Önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Budapest Airport Zrt., a HungaroControl Zrt. és az érintett civil csoportok képviselőinek bevonásával.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról is beszámolt most, hogy az egyeztetések célja minden reális intézkedési lehetőség vizsgálata, amelyek révén

a működési keretfeltételek között a lehető legnagyobb mértékben vehetők figyelembe a Budapesten és a környező településeken élők igényei.

Hangsúlyozták, a fővárosi repülőtéren uniós rendeletben rögzített követelmények miatt tavaly léptek életbe szigorúbb szabályok, a változások elmaradása kötelezettségszegési eljárást eredményezhetett volna Magyarországgal szemben.

A tárca szerint az új előírások nyomán a repülőtér zaja a korábbiaknál kevesebb kerületet és lakost érint. A terhelés azonban eltérően oszlik meg az egyes területek között, ezért indokolt a megvalósítható javaslatokról fővárosi szinten egyeztetni.

Korábban Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak is beszélt a ferihegyi fejlesztésekről: többek között új utasterminál épül 2024-re, addig pedig további 6,5 milliárd forintból fejlesztenek, például több ponton automatizálják a bejelentkezési folyamatot. A terminálépítés 225 milliárd forintba kerül. A kormányzat a ferihegyi állapotokkal kapcsolatban elégedetlenségének adott hangot.

A Budapest Airport tavaly újította fel a repülőtér 1-es kifutópályáját. A március 12-én kezdődött munka június 30-ig tartott, ezalatt a teljes légi forgalmat a 2-es futópálya szolgálta ki. Ennek a Budapest Airport szerint az volt a következménye, hogy

megnőtt a forgalom a lakott területtől csupán 1600 méterre lévő 2-es futópálya tengelyében.

Hozzátette: pénzt adtak az önkormányzatnak, ami fedezte a házak javítási költségeit.

A lakosság panaszairól az Index azt írta, hogy akár több százezer embert is az utcára visznek, és a ferihegyi repülőtér blokádját sem tartják elképzelhetetlennek azok a budapestiek, akiknek az életét pokollá teszi a reptér forgalma.

Többféle szennyezésről is szó volt. Egyrészt a repülőgépek az otthonok fölött nem túl nagy magasságban ereszkednek, illetve emelkednek, ez nagy zajt okoz az érintett lakók szerint. Másrészt a repülőtér kifutópályáinak és a hangárok közelében élők a folyamatosan visító hajtóművektől szenvednek, harmadrészt a kerozin okozta légszennyezettség is egészségügyi károkat okoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×