eur:
394.56
usd:
365.78
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Katonai Térképészet 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen a fővárosi Stefánia Palotában 2019. február 1-jén.
Nyitókép: MTI//Koszticsák Szilárd

Az idei év feladatairól is beszélt Benkő Tibor

Magyarországnak és a térségnek erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége - mondta a honvédelmi miniszter éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén.

Benkő Tibor azt mondta: a magyaroknak és a térségben lakóknak elengedhetetlenül fontos, hogy békében és biztonságban élhessenek, és ezt a jövő nemzedékeknek is meg kell teremteni.

2018 májusában, amikor az új kabinet megalakult, a kormányzati célkitűzések egyik markáns megfogalmazása az volt, hogy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadsereget akarnak, amely bármely más nemzet fegyveres erejével felveszi a versenyt. A térség meghatározó fegyveres erejévé kell válni - közölte a miniszter.

A megkezdett haderőfejlesztés az elmúlt majd fél évszázad legátfogóbb és legkomplexebb védelmi fejlesztése,

amelynek keretében valamennyi fegyvernem megújul. Ehhez megvan a kormány erkölcsi és anyagi támogatása - tette hozzá.

A miniszter elmondta: az idei értekezlet több szempontból rendhagyó, azért például, mert a Magyar Honvédség Parancsnoka (korábbi vezérkari főnök) nem most, hanem a hónap végén Székesfehérváron tartja meg feladatszabó értekezletét.

A 2018-ra meghatározott célkitűzéseket tavaly május után, az új kormány megalakulása után kiegészítették. Példaként emelte ki az önálló Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozását, egyúttal az integrált honvédelmi minisztériumi struktúra átalakítását, a politikai és katonai vezetés, irányítás szétválasztását.

Emellett az Országgyűlés több törvényt módosított, fogadott el, például

Utóbbi kapcsán elmondta, a korábbi közalkalmazottak átminősítésükkel 35 százalékos illetményfejlesztést is kaptak.

A miniszter kiemelte: a korszerű haderő nemcsak a haditechnikai eszközökön múlik, hanem a személyi állomány kiképzettségén is. Ezért rögzítették például, hogy az előmeneteli rendszert rugalmasabbá kell tenni.

Benkő Tibor szólt a 2015-ben megalkotott életpályamodellről, a megkezdett illetményfejlesztésről is. Elmondta, amikor a gazdaság fejlődik, a foglalkoztatottak létszáma nő, egyre nehezebb katonát találni.

Ezért korszerűbb illetményrendszerre van szükség. A tervek szerint ebben a hónapban meg is kezdődnek az erről szóló egyeztetések

- közölte.

Benkő Tibor elmondta: március-áprilistól megkezdik a honvédelmi lakások eladását a katonáknak. Kiemelte továbbá a korszerű képzés, kiképzés fontosságát, a honvédelmi nevelés megerősítését.

A fiatalok megszólításának eredményei közül példaként említette a honvédelmi táborok és a honvédelmikadét-program népszerűségét.

Az önkéntes tartalékos rendszerről elmondta, egyre több fiatal jelentkezik szolgálatra. Hozzátette: megalakítottak két területvédelmi ezredet.

2012 és 2018 között több ezerrel bővült az önkéntes tartalékos katonák létszáma, amely napjainkban meghaladja a 8 ezret. 2010 és 2018 között mintegy 15 százalékkal nőtt a honvédség létszáma - mondta a miniszter.

"Legalább 50 éve nem volt ilyen haderőfejlesztés"

Benkő Tibor kiemelte, hogy a haderőfejlesztéshez szükség van a költségvetési fedezetre. Felidézte: a kormány határozatban vállalta 2015-ben, hogy a következő években minden évben a GDP 0,1 százalékával emelik a honvédelmi költségvetést,

így már 2018-ban elérték az 1,41 százalékot.

A haditechnikai fejlesztésekről szólva elmondta, olyan eszközöket szereznek be, amelyek a katonai igényeknek, az ország gazdasági érdekeinek is megfelelnek. Megkezdték a kézifegyverek magyarországi összeszerelését, és nemcsak a katonákat, hanem valamennyi fegyveres szervet ellátják majd kézifegyverekkel.

Külön kitért a légvédelem fejlesztésére is, ismertette a beszerzett gépek alkalmazhatóságát, rendeltetését.

Benkő Tibor elismerését fejezte ki a honvédkórház dolgozóinak azért, hogy állják a támadásokat, többek között olyan ellenzéki képviselőktől, akik megjelennek a kórház rendelésén, és VIP-kártyát is igényelnek.

A budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott feladatszabó értekezleten részt vett Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, a honvédség különböző alakulatainak képviselői, továbbá mások mellett: Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára, Szabó István, a HM honvédelmi államtitkára, Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×