eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Cseh licensz alapján készült BREN 2 típusú gépkarabély a honvédség új fegyvereinek átadásán a Petőfi laktanyában 2018. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Benkő Tibor: mérföldkőhöz értünk a hazai hadiipar újraindításában

A Magyar Honvédség fejlesztésének kulcsfontosságú pillanataként említette Benkő Tibor honvédelmi miniszter a több mint tízezer, Magyarországon összeszerelt és a honvédséghez kerülő fegyvert. Hamarosan megérkeznek a gyártó gépsorok is az országba, valamint további hadiipari fejlesztéseket is terveznek.

Új, Magyarországon összeszerelt fegyvereket kaptak a Magyar Honvédség katonái. A cseh licenc alapján készült P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait ünnepélyes keretek között adták át kedden a budapesti Petőfi-laktanyában, elsőként a katonai rendészeknek.

A fegyvereket a következő időszakban osztják ki valamennyi katonai alakulatnak, rendőröknek, fegyveres szerveknek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: a most elkészült több mint tízezer fegyver már a magyar hadiipar terméke. A miniszter a Magyar Honvédség fejlesztése, a hazai hadiipar újraindítása terén is mérföldkőnek nevezte az eseményt. Mint elmondta, a fegyverek összeszerelése már Magyarországon történt.

Hamarosan megérkeznek azok a gépsorok is, amelyekkel a teljes gyártást Magyarországon végzik majd. Mindemellett a jövőben a lőszer- és lőporgyártás elindítását is tervezik.

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban az első a katona, ezért a honvédség modernizációját a katonák egyéni felszerelésével kezdték - jelentette ki. Ezt folytatják, a katonáknak a 21. századi kihívásoknak megfelelő eszközeik lesznek.

Szólt arról is, hogy szintén a haderőfejlesztési program keretében már új repülőgépeket is beszereztek, az új helikopterek pedig jövőre érkeznek meg a Magyar Honvédséghez. Mindemellett folyamatban van a szárazföldi erők technikai eszközeinek modernizációja is - közölte a miniszter.

Új kiképzési technika

Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese történelmi pillanatnak nevezte az eseményt. Köszönetét fejezte ki azért, hogy a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy a Zrínyi 2026 program keretében egy új, erős Magyar Honvédséget hozzanak létre.

Az altábornagy hozzátette: felelősségük is van a programért. Felelősek azért, hogy a katonák felkészültek legyenek, tudják használni az új eszközöket, kézifegyvereket, repülőgépeket. Mindez új kiképzési technikát, eljárást és gondolkodásmódot igényel - hangsúlyozta.

A nemzetközi piacra is termelnének

Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója azt ígérte, hogy szigorú minőségbiztosítási követelmények mellett világszínvonalú lesz a gyártás a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. Azt mondta: a fegyverek a tesztek során messze túlteljesítették a követelményeket. Kiemelte: a NATO-követelményeknek megfelelő pisztolyokkal, géppisztolyokkal, gépkarabélyokkal a nemzetközi piacokon is megjelenhet Magyarország és Csehország.

Március végén jelentették be, hogy gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország. Az erről szóló licencszerződést Budapesten írta alá David Höfer, a Ceská Zbrojovka Export vállalat vezérigazgatója és Kránicz Roland, a HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×