eur:
394.63
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka (b2) a szolnoki helikopterbázison tartott technikai bemutatón 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Benkő Tibor elárulta, mi mindent vesz a honvédség 2028-ig

Összesen 8 repülőgépet és 36 helikoptert vásárolhat a következő 10 évben a Magyar Honvédség - közölte Benkő Tibor honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A szárazföldi képesség fejlesztésére 44 új és 12 használt Leopárd 2-es harckocsit szereznek be.

A katonák ruházatát, fegyvereit, valamint a haderőt is fejleszti a Magyar Honvédség. A korszerűsítést a kiképző repülőgépek beszerzésével kezdik - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a honvédelmi miniszter.

"Ez a tízéves fejlesztési terv azt eredményezi, hogy a légierő teljes spektrumában kell, hogy elinduljunk; merevszárnyú repülőgépek, forgószárnyasok, légvédelmirakéta-rendszerek, modernizált Gripenek."

Benkő Tibor elmondta, hogy különböző típusú repülőgépeket vásárolhatnak, összesen 8 darabot.

"A honvédelmi és rendészeti bizottságtól megkaptuk a felhatalmazást, hogy

három közepes csapatszállító repülőgépet szerezzünk be, kettő könnyű szállító repülőgépet, valamint három, kimondottan nehéz katonai eszközök szállítására alkalmas repülőgépet."

A Magyar Honvédség emellett lecseréli az orosz gyártmányú közepes szállítógépeket, valamint a harci helikoptereket is.

"Már megkötöttük a szerződést az Airbusszal, ez húsz H-145-M könnyű, több célú helikopter beszerzését jelenti, és megkötöttük a második ütemre is a megállapodást, amely 15 darab H-225 közepes, több célú helikopter megvásárlására ad lehetőséget."

A helikoptereket kiképzésre, felkészítésre, kutatási, mentési feladatok végrehajtására és ha kell, a katasztrófahelyzetek kezelésére használják majd.

A magyar pilóták tudására a békemissziós feladatokban is szükség van - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hozzátette, politikusokat is lehet szállítani állami légi közlekedési eszközökön, ilyennel jelenleg csak a honvédség rendelkezik. Így a miniszter szerint nincs abban kivetnivaló, ha egy politikus honvédelmi géppel utazik.

Szárazföld

Egy katonai doktrínának megfelelve a honvédség 2003-tól csökkentette a szárazföldi képességet. Tavaly azonban a NATO bejelentette, hogy nehéz technikai eszközöket kell építeni. A Magyar Honvédség így ennek megfelelve igyekszik helyreállítani a szárazföldi kapacitásokat.

"Ha Magyarország felajánlását a nehézdandár-képesség tekintetében 2028-ra prognosztizáljuk, akkor meg kell kezdeni ezeknek a technikai eszközöknek a beszerzését. Így ennek tükrében kötöttünk szerződést a negyvennégy Leopárd-2 A7+ legkorszerűbb harckocsi beszerzésre."

Benkő Tibor hozzátette,

a harckocsikat csak 2025-re gyárthatják le, addig is az eszközöket mással kell pótolni.

"Ezért tizenkét darab Leopárd-2 A4-es harckocsit lízingelünk, hogy meg tudjuk kezdeni azonnal a személyi állomány kiválogatását, felkészítését, hogy mire megérkezik a 44 vadonatúj harckocsi, addigra egy kiképzett, felkészített állományunk legyen.

Mindezek mellett a tüzérképességet is helyre kell állítani - jelentette ki a honvédelmi tárca vezetője.

"Önjárólöveg-beszerzést terveztünk, szerződést kötöttünk 24 darabra. Mindez a NATO felajánlásával teljes mértékben szinkronban van, és azt a célt szolgálja, hogy 2028-ra ez a szárazföldi képesség is rendelkezésre álljon. Nyilván ezt követően jönnek a harci és a szállító járművek."

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy növelni kell a többi között a felderítő, a tüzér, és a lövész képességeket is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×