eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Párbeszéd parlamenti képviselői, balról jobbra: Burány Sándor, Tordai Bence, Kocsis-Cake Olivio és Szabó Tímea, a párt társelnöke, frakcióvezető az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án. Az ülést az ellenzéki pártok, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd, valamint független képviselők is kezdeményezték, amelynek tervezett napirendjén - az interpellációs blokk mellett - egyetlen határozati javaslat szerepel. Arató Gergely, a DK képviselője ebben annak megállapítását kéri az Országgyűléstől, hogy tavaly december 12-én szabálytalanul zajlott a szavazás az ülésteremben, továbbá december 16-17-én jogtalanul léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben a köztelevízió székházánál tartott tüntetéseken. A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a rendkívüli ülés.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Hammer Ferenc: a nyilvánosság kritikája, ha egy politikus streambe kezd

Egyre gyakoribbak a televíziós és internetes híradásokban az olyan jelenetek, amikor politikusok mobiltelefonos kamerával a kezükben hajtanak végre akciókat. A szakember szerint azonban szó sincs új jelenségről, a módszer ősét már a XIX. században alkalmazták.

Más környezetben és eszközökkel, de mindig is kihasználták a politikusok azt, hogy másképpen juthatnak el bizonyos helyekre, mint egy átlagember - mondta az InfoRádiónak Hammer Ferenc, az ELTE Média Tanszékének egyetemi oktatója.

"Csak mondok egy különösnek tűnő példát: az angol alsóházban a XIX. században nem volt szabad jegyzetelni. Azért, hogy az újságírók tudhassák, mi zajlik a parlamentben, beküldtek jó emlékezőtehetséggel bíró memóriabajnokokat, akik aztán kijöttek, és betű szerint elmondták, miről van szó".

A nyilvánosság tájékoztatása érdekében tehát mindig is voltak szabályok, amiket persze mindig igyekeztek átlépni.

"Ez mindig egyfajta kritikája volt a nyilvánosságnak, illetve politikai rendszernek, amiben éppen voltak"

- tette hozzá a szakember.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője (elöl) frakciótársaival, Tordai Bencével (b) és Kocsis-Cake Olivióval esküt olvas fel az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án. Az ülést az ellenzéki pártok, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd, valamint független képviselők is kezdeményezték, amelynek napirendjén - az interpellációs blokk mellett - egyetlen határozati javaslat szerepel. Arató Gergely, a DK képviselője ebben annak megállapítását kéri az Országgyűléstől, hogy tavaly december 12-én szabálytalanul zajlott a szavazás az ülésteremben, továbbá december 16-17-én jogtalanul léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben a köztelevízió székházánál tartott tüntetéseken. A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a rendkívüli ülés.
MTI/Koszticsák Szilárd
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője (elöl) frakciótársaival, Tordai Bencével (b) és Kocsis-Cake Olivióval esküt olvas fel az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án. Az ülést az ellenzéki pártok, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd, valamint független képviselők is kezdeményezték, amelynek napirendjén - az interpellációs blokk mellett - egyetlen határozati javaslat szerepel. Arató Gergely, a DK képviselője ebben annak megállapítását kéri az Országgyűléstől, hogy tavaly december 12-én szabálytalanul zajlott a szavazás az ülésteremben, továbbá december 16-17-én jogtalanul léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben a köztelevízió székházánál tartott tüntetéseken. A kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a rendkívüli ülés. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Akkor, amikor egy politikus vagy egy blogger elkezd egyszemélyes tévéhíradóként működni azzal, hogy streamre állítja a telefonját, Hammer Ferenc szerint

nincs kiszolgáltatva, nincs rászorulva a tévétársaság figyelmére, jóindulatára, és ez különösen a politikusok esetében fontos,

akik úgy akarják láttatni a történéseket, ahogy velük megesik. Akkor viszont, "ha nem egy blogger, hanem a törvényhozás tagja lép a nyilvánosság elé, annak súlya van" - húzta alá a médiaszociológus.

Mint megjegyezte,

a pillanat megismételhetetlenségének mindig van egyfajta aurája.

Azt is elmondta, hogy az "öndokumentációt" lehet amatőr módon és profin is csinálni. Még a politikus hitelességéhez sincs feltétlenül köze annak, hogy tud-e egy élő streamet készíteni egy eseményről vagy sem, ilyenkor a politikusi és az operatőri minőség összecsúszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×