eur:
395.32
usd:
368.31
bux:
71549.94
2024. július 2. kedd Ottó
Varga Tamás szobrászművész 1996. június 6-án felavatott, Nagy Imre miniszterelnököt ábrázoló szobra a Vértanúk terén. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTI/Juhász Gábor

Elvitték a Nagy Imre-szobrot a Vértanúk teréről

Pénteken a reggeli órákban elszállították az Országház tőszomszédságából a Nagy Imre szoborkompozíciót.

A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját. Ennek első lépéseként a Nagy Imre szoborkompozíciót újrafelállítás előtti restaurálásra csütörtök kora reggel elszállították - közölte Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője.

A mártír miniszterelnök emlékművét felújítása után nem a Vértanúk terén, hanem a Jászai Mari téren állítják fel, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt. Az új helyszínt sokáig keresték, végül a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) december 7-én adta előzetes hozzájárulását a Vértanúk terének átépítéséhez.

Budapest, 2018. december 28.
Újrafelállítás előtti restaurálásra elszállítják Varga Tamás szobrászművész Nagy Imre szoborkompozícióját az Országház tőszomszédságából, a Vértanúk teréről 2018. december 28-án. Az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt. A szoborkompozíció elszállításával megkezdődött a Vértanúk terének rehabilitációja.
MTI/Szigetváry Zsolt
Az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet
át a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre. MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy Imre szobrát 1996. június 6-án, a mártír miniszterelnök születésének 100. évfordulóján avatták fel az V. kerületi Vértanúk terén. Az emlékmű, amely Varga Tamás szobrászművész alkotása, három üzletember kezdeményezésére és anyagi hozzájárulásával készülhetett el.

Wachsler Tamás, a terveket előterjesztő Steindl Imre Program (SIP) Nonprofit Zrt. vezetője akkor azt mondta, a szobor helyén a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét állítják vissza. A Nagy Imre-emlékművet pedig a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészének geometriai középpontjában tervezik felállítani.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyértelmű győzelmet aratott a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés. Az összesen 577 választókörzetből 501-ben azonban második fordulót tartanak, és a második helyen végzett baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció harmadik-negyedik helyen talpon maradt jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második forduló nagy kérdése, sikerül-e a visszalépésekkel megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×