eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Újabb változtatás a túlóratörvényben, visszatért a 400 órás túlmunka lehetősége

Az éves 250 órán felül további 150 óra rendkívüli munkaidőt, "önként vállalt túlmunkát" csak úgy rendelhet el a munkaadó, ha arra írásbeli megállapodást köt a munkavállalóval - tartalmazza az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön elfogadott módosító indítvány.

Ez egy új lehetőség, a korábbi, "visszavonulót" jelentő változatban, amit a vállalkozásfejlesztési bizottság fogadott el, ez nem szerepelt.

A Munka törvénykönyve szerint most naptári évenként 250 óra rendkívüli munkát rendelhet el a munkáltató, ez maximum 300 órára növelhető a kollektív szerződésben.

Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor fideszes képviselők egyéni indítványként benyújtott javaslata a 250 órát emelte volna általánosan 400 órára, és nem szerepelt a szövegből a kollektív szerződéssel kapcsolatos passzus.

A vállalkozásfejlesztési bizottság ezután úgy döntött, hogy maradjon általános szabályként a 250 óra, és csak a kollektív szerződésbe lehessen a mostaninál 100-zal több, 400 óra túlmuna lehetőségét foglalni.

Végül csütörtök este a parlamenti szavazás előtti végső szót kimondó törvényalkotási bizottság úgy döntött, hogy bár alapszabályként megmarad a 250, a kollektív szerződésben pedig a 300 óra lehetősége, de

ettől egyéni megállapodásokkal el lehet térni, és így a túlmunka mennyisége mégiscsak felemelhető 400 órára.

Ezt nevezik "önként vállalt túlmunkának".

  • Új rész is bekerült péntek este a javaslatba: azt is beírnák a munka törvénykönyvébe, hogy a megállapodás munkavállaló általi felmondása nem szolgálhat a munkaviszony munkáltató általi felmondásának alapjául.
  • További szabály, hogy a munkáltató és a munkavállaló által az elrendelhető rendkívüli munkaidő mértékéről kötött megállapodást a munkáltatónak külön nyilván kell tartania.
  • A munkaidőkeret továbbra is az eredeti javaslatban szereplő 36 hónap, vagyis 3 év lesz.

Kósa Lajos az ülésen azt mondta, az vezérelte a törvényjavaslat benyújtásakor, hogy ott, ahol munkaszervezési eszközökkel hatékonyságjavulást lehet elérni, tegyék lehetővé, hogy többletmunkával többet keressenek az emberek, ha akarnak. De ez a rendelkezés a munkaerőpiac csak kis szegmensére, az egyenlőtlen munkaterhelés mellett dolgozókra vonatkozik - mutatott rá.

A munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott indítványról jövő szerdán, december 12-én szavaz az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×