Infostart.hu
eur:
386.47
usd:
330.03
bux:
110405.74
2025. december 21. vasárnap Tamás
Nyitókép: Pintér Árpád/PIXELTASTER

Sztárséfek nyitottak éttermet Budapesten

Szulló Szabina és Széll Tamás két éve hagyta el a Michelin-csillagos Onyx éttermet. Először a Hold utcai piacon nyitottak bisztrót, Stand25 néven, amely egy éven belül elnyerte a Michelin Guide Bib Gourmand elismerését. Most pedig közös tervük újabb állomásaként a hétvégén nyílt meg első saját fine dining éttermük, a Stand.

Ígéretük szerint egyszerű, átgondolt ételeket kínálnak, és az ízek egyensúlyára, az alapanyagok megfelelő összehangolására koncentrálnak. A magyar gasztronómia tele van lehetőségekkel, ennek szépségét és sokszínűségét szeretnék továbbra is megmutatni. A Stand nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődésre, a terroirra, és a magyar termelőkkel való közös munkára. Étlapjukon elsősorban a magyar alapanyagok adta lehetőségeket törekednek bemutatni, illetve saját elképzelésüket a magyar konyháról, hogy az minden szempontból megfeleljen a modern kor és a kortárs gasztronómiával szembeni elvárásoknak.

“Évek óta bennünk van az a szándék, hogy lehetőleg magyar alapanyagokkal dolgozzunk, és valamelyest magyar irányba haladjunk.

Nem fogunk újragondolt gulyáslevest vagy töltöttkáposztát adni, viszont tervezünk halászlevet, az sem titok, hogy hellyel-közzel ugyanazt, amit Nicola Portinarival találtunk ki. És lesz gulyás, bármilyen meglepő, de valamelyest klasszikus formában. Ezen kívül a többi étel inkább az alapanyagra fog támaszkodni, nem a hagyományos népi receptekre” – mondja a koncepcióról Széll Tamás.

A Stand fiatal, elhivatott csapatában sokakkal már évek óta együtt dolgozik a két séf.

“Egy éttermi csapat olyan, mint egy focicsapat. Nyilván össze vannak vásárolva a legjobb játékosok, de a pályán a lelküket is kiteszik és csapatban gondolkoznak.

Nagyon hasonló a konyha és a szervíz viszonya is. Akkor tud működni, ha összeszokott, szívesen bejáró, akár baráti viszonyban lévő emberek dolgoznak együtt” – mondja a Stand csapatáról Széll Tamás “Egy tányér akkor áll össze, ha három, vagy hat, vagy tizenegy ember együtt tud dolgozni. Ha valaki elmegy szabadnapra, akkor a másik úgy találja ott a pályát, mintha ő hagyta volna ott. Az én elképzelésem szerint a személyzet köré kell építeni az éttermet és nem fordítva. Ez többéves, évtizedes folyamat, de megéri.”

A tulajdonos-séfek szándéka szerint nem lesznek meghatározott gyakoriságú étlapváltások, ételekben és azok cseréjében gondolkodnak,

szeretnék, ha az étlap fele emblematikus ételeket tartalmazna.

Természetesen az étlapon megtalálható a 8 fogásos „Séf Menü”, melyet végigkóstolva a vendégek teljes képet kaphatnak Szulló Szabina és Széll Tamás konyhai filozófiájáról.

Abból főzünk amink van

Szulló Szabina séf az InfoRádiónak azt mondta, az új étterem megnyitásánál a legfontosabb szempont a magyar alapanyagok használata és bemutatása volt. Mivel itthon nem lehet minden alapanyagot beszerezni, így ameddig Magyarországon nem lesz jó minőségben az alapanyag, addig nem kerül fel az étel az étlapra.

A séf azt is elmesélte, hogy az étteremben nincsenek falak a konyha és a vendégtér között, így minden szögből egy másik képpel tud a vendég a konyhára tekinteni. S hozzátette azt is, hogy

"hatalmas büszkeség, és egy álma lehet egy séfnek, hogy saját éttermében büszkén kihúzva magát várja a vendégeit".

A Stand ebédidőben és vacsorára várja a vendégeket július 7-től, szombattól a hatodik kerületben, a Székely Mihály utca 2. szám alatt.

A Szulló Szabinával készült teljes interjút a cikk alatt hallgathatják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hatalmas a felháborodás Szoboszlai Dominik szankcionálása után

A Liverpool 2–1-es győzelmet aratott a Tottenham otthonában a Premier League 17. fordulójában. A találkozó utóéletét Szoboszlai Dominik sárga lapja és az ellenfél gólszerzőjének, Richarlisonnak a büntetlenül maradt szabálytalanságai határozzák meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Vészjósló figyelmeztetés: visszafordíthatatlan folyamatok indultak el a Föld klímarendszerében

Vészjósló figyelmeztetés: visszafordíthatatlan folyamatok indultak el a Föld klímarendszerében

Éghajlati billenőelemek, billenőpontok, fordulópontok – olyan fogalmak, amelyekkel egyre többször találkozhatunk ismeretterjesztő és tudományos szakcikkekben is, de a politikusok és a döntéshozók figyelmét nemigen kelti fel, hiszen elintézik azzal a profán kiszólással, hogy „köztudott, hogy az időjárás változik”. Pedig ezen fogalmakkal kapcsolatos folyamatok óriási hatással lehetnek az emberiségre. Egy olyan kritikus küszöböt képzeljünk el az éghajlati rendszerben, amelynek átlépése után egy nagyobb térségben hirtelen, visszafordíthatatlan és akár önmagát erősítő változások indulnak el: például megváltozik a monszun India térségében vagy leáll a Golf-áramlat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×