eur:
393.07
usd:
363.51
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Beperelte az EU a légszennyezettség miatt Magyarországot

Bíróság elé visz az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt - közölték Brüsszelben. Az ügyben évek óta húzódik a kötelezettségszegési eljárás. Becslések szerint évi 14 ezer magyar hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt.

Az Európai Bizottság (EB) bejelentette: pert indít a magyar kormánnyal szemben, mert számos magyar városban a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi a megengedett határértéket.

A rossz levegőminőség miatt összesen 9 uniós tagország ellen indított vizsgálatot korábban a bizottság, ezeknek januárban kellett beszámolniuk arról, hogy miként szorítanák vissza az egészségügyi határérték feletti szennyezettséget. Csehország, Spanyolország és Szlovákia tervezett lépései a bizottság szakemberei szerint alkalmasak lehetnek a problémák kezelésére, a többi érintett által bemutatott intézkedések azonban nem.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország esetében a nitrogén-dioxidra vonatkozó határértékek túllépése, Magyarország, Olaszország és Románia ellen pedig a szálló por tartósan magas szintje miatt indul európai bírósági eljárás.

Rendkívül káros

Európában évente 400 ezren halnak meg a szennyezett levegő miatt, és még többen szenvednek emiatt légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint

Magyarországon a levegő szennyezettsége miatt évente több mint 14 ezer ember hal meg idő előtt, ők átlagosan több mint 10 évet veszítenek az életükből.

A megbetegedések száma meghaladja az évi egymilliót - sorolta az InfoRádióban Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője. Az Európai Bizottság becslése szerint a gazdasági kár 1500 milliárd forint, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint azonban ez még nagyobb lehet és elérheti a magyar GDP 19%-át évente.

Tíz éve húzódó ügy

Maga a jogsértési eljárás 2008-ban indult a magyar állammal szemben, és azóta folyik egyfajta huzavona az EB és a mindenkori magyar kormányzatok között. Bár a magyar fél hozott néhány intézkedést, amely hozzájárult a levegőtisztaság védelméhez, de ezek nem voltak elégségesek.

2017-ben jelentősen nőtt a levegő szállópor-szennyezettsége, elsősorban az extrém hideg miatt, de a Levegő Munkacsoport szakértője szerint az ilyen helyzetekre is fel kell tudni készülni.

A magyar kormányt az EB környezetvédelmi biztosa szólította fel január 31-én egy nemzetközi megbeszélésen arra, hogy

február 9-ig nyújtson be konkrét terveket, amelyek végrehajtásával a légszennyezettség csökkenthető.

A Levegő Munkacsoport által kikért iratból az derült ki, hogy nem egy konkrét tervet nyújtott be a magyar állam, hanem a kormány képviselőjének beszédét küldték el.

Az Európai Bíróság olyan intézkedést fog hozni, amivel rákényszeríti a magyar kormányzatot arra, hogy megtörténjenek a lakosságot védő intézkedések. Kiszabhatnak bírságot vagy felfüggeszthetik uniós támogatások folyósítását - mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×