eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A magyar nők minden életszakaszban tapasztalnak hátrányos megkülönböztetést

A Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) budapesti képviselete 2017 októbere és decembere között kutatást végzett Nőügyek 2018 Társadalmi problémák és megoldási stratégiák címmel a Závecz Research intézet közreműködésével. A kutatás eredményeit összefoglaló kötetet 2018. május 17-én mutatta be Kováts Eszter, a FES Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című programjának vezetője és Gregor Anikó, szociológus, az ELTE TáTK egyetemi adjunktusa.

A szerzők elmondták, hogy a fókuszcsoportos beszélgetések és a kérdőíves kutatás egyik legszembetűnőbb eredménye, hogy szociális ellátórendszerek és megfelelő segítség hiányában legtöbbször családon belül kell megoldani a fogyatékosok, betegek, idősek gondozását. Ezzel a feladattal a nők teljesen magukra maradnak, sokszor egészséges gyerekeik ellátása mellett, miközben fizetett munkát is kell végezniük.

A fókuszcsopotos beszélgetések során a résztvevők a munkahelyi körülményeket mindenhol nagyon kemény szavakkal írták le: kiszipolyozás, kizsákmányolás, rabszolgaság.

A munka világa az egyik legproblematikusabb terület, ahol a nők minden életszakaszban tapasztalnak hátrányos megkülönböztetést - olvasható a Friedrich Ebert Stiftung Alapítvány közleményében.

A szerzők megállapították, hogy nem elégségesek azok a törekvések, amelyek pusztán a családon belüli férfi-nő viszonyok egyenlősítésével próbálják feloldani a fizetett munka és a gondoskodás feszültségét. Minthogy nem adottak a gondoskodás rendszerszintű feltételei, így ez a probléma nem oldható meg pusztán a családon belüli munkamegosztás átstrukturálásával.

Kováts Eszter és Gregor Anikó javaslataik között megfogalmazták, hogy a kimondottan nőjogi szerveződéseknek célszerű lenne szorosabb együttműködést kiépíteniük azokkal a mozgalmakkal, amelyek enyhíthetnek a gondoskodás és a munka összeegyeztetésének feszültségein: a szakszervezetekkel, a fogyatékos gyereket nevelő anyák, nőközpontú szülési ellátásért küzdők, ápolónők, bölcsődei dolgozók mozgalmaival.

Szerintük azt is át kell gondolni, hogy valóban a női emancipáció terepe-e a munkavállalás.

Miközben a nők elemi érdeke az anyagi függetlenség, azt is látjuk, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci környezetben a legtöbb nőnek a munka világa - ha egyáltalán részesévé tud válni - nem az önkiteljesítés terepe.

A kutatásban résztvevő nők a problémákat nem a férfiakkal antagonizáló nyelven fogalmazzák meg. A kutatók számára úgy tűnt, hogy a "nemek harca"-szembeállításra Magyarországon nincs kereslet.

A szerzők elmondták: munkájuk nem igazolta vissza azt az elterjedt nézetet, miszerint "a magyar nép paternalista". Sokkal inkább a kisközösségi szerveződésekben hisznek,

és azokban látnak értéket. Mindezt tekinthetjük az állammal szembeni bizalmatlanság aggasztó tünetének, de akár a kisközösségi cselekvés, az NGO-któl független civil önszerveződés reménykeltő alapjának is.

A rendezvényen politikusok is kifejtették álláspontjukat. A panelbeszélgetésben az LMP-t Szél Bernadett társelnök képviselte, akit a kutatás résztvevői leggyakrabban neveztek meg olyan közéleti szereplőként, aki elkötelezett a nők helyzetének javítása mellett. Véleménye szerint ez a munka fontos visszajelzés arról, hogy milyen problémákkal is szembesülnek a nők nap, mint nap. Az LMP-s vezető úgy gondolja: tény, hogy ma a családról való gondoskodás és a munka közti feszültség, a nők ebből fakadó hátrányai nem jelennek meg kellő súllyal a politikai vitákban. Ez a kutatás pártját megerősíti abban, hogy tovább kell menni az úton, amelyen már évek óta járnak: újabb és újabb javaslatokat kell tenni a kisgyermeket nevelők, az egyedülálló szülők, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelők és az idős, beteg családtagjukat ápolók javítása érdekében. A gondoskodás ugyanis nem a családok magánügye, hanem közügy.

A nőket egyenrangú állampolgárként kell elismernie a kormánynak és a kormányfőnek is - állítja Bangóné Borbély Ildikó.

Az MSZP lemondott elnökségének tagja szerint ennek feltétele, hogy javítsák a jellemzően nők által végzett gondoskodói munkakörök bérezését, küszöböljék ki a jól keresőket előnyökhöz juttató családtámogatási rendszer igazságtalanságait. Komplex módon - például részmunkaidős munkakörökkel, a gyermekintézmények fejlesztésével- kell elősegíteni a női munkavállalást és kiemelten kell segíteni a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket. A szocialista politikus nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a kormány végre vállalja fel a küzdelmet a családon belüli erőszak ellen.

Hegyesi Beátának, a Párbeszéd elnökségi tagjának meggyőződése, hogy az élet minden területén szükség van mindkét nemre: a csecsemőgondozástól az állam vezetéséig, a nagyvállalatok irányításától a háztartási munkáig nincs olyan tevékenység, ahol ne lenne jótékony hatása, ha a mainál kiegyenlítettebbek lennének a viszonyok.

Az esélyegyenlőségi és családvédelmi szakpolitikus megállapítása szerint a kutatás sok új és hasznos információval szolgál, megoldási javaslatai nem csak a politikai pártoknak, hanem az egész magyar társadalomnak szólnak.

A Fidesz a panelbeszélgetésre szóló meghívást elhárította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×