eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén 2018. május 8-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

Megtartotta alakuló ülését a parlament

Megalakult az új Országgyűlés. Házelnökké ismét Kövér Lászlót választották. Áder János államfő javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek.

Kedden 198 megválasztott képviselő tett esküt, majd megalakult az új Országgyűlés. Az eskütétel szövegéhez a DK-s képviselők hozzáfűztek pár szót egy új alkotmány elfogadásáról és a köztársaság “helyreállításáról”, ám az alakuló ülést vezető korelnök, Turi-Kovács Béla megkérte az Országgyűlést, hogy hagyja figyelmen kívül a közjátékot. A megválasztott 199 képviselő közül egyedül az LMP-s Hadházy Ákos nem tett esküt.

Áder János köztársasági elnök, köszöntve a megalakult Országgyűlést, aláhúzta, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll.

Az államfő három kérdést javasolt megfontolásra az Országgyűlésnek.

  • Elsőként, hogy tekintsék át a választási eljárás tapasztalatait és módosítsák a választási törvényt, ha szükségesnek tartják.
  • A köztársasági elnök a kamupártok elleni hatékonyabb fellépést szorgalmazta,
  • elfogadhatatlannak nevezte az átjelentkezők sorban állását és elnézést kért az érintettektől.

Eztán a köztársasági elnök

azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét válassza meg miniszterelnöknek.

Áder János úgy vélte, hogy az Európai Unió néhány vezetője mintha az utóbbi években elvesztette volna iránytűjét, az Országgyűlés későbbi munkájára vonatkozóan pedig arra kérte a képviselőket, hogy gondolják végig: milyen Európában szeretnénk élni, milyen kihívásokat tartogat az új gazdasági világrend és miként őrizhető meg környezetünk az elkövetkező generációk számára.

Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke korábban arról számolt be az alakuló ülés résztvevőinek, hogy a választást eredményesen és törvényesen bonyolították le, ám mindketten több módosítást is szorgalmaztak a választási törvényben, például az átjelentkezők sorban állásának megelőzése érdekében, amelyről az államfő is beszélt. A beszámolókat kormánypárti többséggel elfogadták.

Összesen hét frakció megalakulását jelentették be: a Fidesz, a Jobbik, a KDNP, az MSZP, a DK, az LMP és a PM alakított képviselőcsoportot, majd a parlament ismét Kövér Lászlót választotta házelnöknek, aki letette hivatali esküjét. Köszöntőjében

a házelnök kiszámíthatóságot ígért,

valamint azt, hogy a szuverén magyar népakaratot minden körülmények között tiszteletben tartja és ezt kérte képviselőtársaitól is.

Az előző ciklussal azonos bizottsági struktúrában folytatja munkáját a parlament, az alakuló ülésen megválasztották a testületek elnökét, alelnökeit és tagjait is. Az új ciklusban is 15 állandó bizottság működik majd,

A Ház csütörtökön folytatja a munkát, ekkor választhatják kormányfőnek Orbán Viktort.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×