eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Veszélyben a szentgotthárdi Opel-gyár

Veszélyben a szentgotthárdi Opel-gyár

Első körben mintegy száz kölcsönzött munkást küldtek el a szentgotthárdi Opel-gyárból, de az ott dolgozók további elbocsátásoktól tartanak. A PSA ugyanis olyan feltétekkel vásárolta meg a General Motorstól az Opelt, amelynek következtében nem áll érdekében német fejlesztésű alkatrészeket használni. A szentgotthárdi üzem jövője ezzel megkérdőjeleződik - írja a Magyar Idők.

Segítségkérő levelet kapott a Magyar Idők szerkesztősége, amelynek írója arra hívja fel a figyelmet: mintegy száz embert bocsátottak el a szentgotthárdi Opel-gyárból. A lap korábban megírta, hogy a francia–német autóipari összeolvadás jegyében négyszáz embert küldenek el az Opel brit márkája, a Vauxhall ellesmere-i üzemében. A gyárban dolgozó levélíró azt írta, „a jelenséget cinikus módon nem nevezik elbocsátásnak, mert első lépcsőben a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg. Ezek az emberek is évek óta a gyárban dolgoztak, felvételkor ugyan hangoztatták, hogy nem kerülnek hátrányba a kölcsönzött státus miatt, de ez a valóságban nem így van. A megrendelések csökkenése miatt januártól további létszámleépítés lesz, de az már érinteni fogja az opeles állományt is.”

A Magyar Idők megkereste az Opel Magyarországot, de választ nem kapott.

Az elbocsátások hátterében az állhat, hogy a Peugeot-Citroën autóipari csoport nem kívánja használni az Opel által fejlesztett és gyártott motorokat. A közelmúltban nyilvánosságra került, hogy a francia PSA összes autóját saját motorjaival fogja szállítani, ugyanis a még az amerikai General Motors irányításával kifejlesztett technológiák használatáért licencdíjat kell fizetnie – közölte Gilles Le Borgne, a PSA fejlesztéséért felelős vezetője. A menedzser szerint minden Opelt Németországban fognak fejleszteni, de nem akarják ugyanazt a munkát kétszer (a francia anyacégnél és a német leányvállalatnál is) elvégezni. Elkezdik a PSA platformjának használatát, igaz, az átállás időbe telik. Ezzel egyidejűleg igyekeznek megszabadulni a GM-nek fizetendő licencdíjaktól, de arról még nem döntöttek, mi lesz az Opel saját motorjaival.

A francia PSA-csoport júliusban vásárolta meg az Opelt, így a szentgotthárdi Opel-gyárat is, ami a térség legnagyobb foglalkoztatója és legnagyobb adófizetője. A gyár 25. születésnapi ünnepségén, márciusban bizakodók voltak a vezetők, bejelentették, hogy hosszú távra terveznek.

A szentgotthárdi gyárban Opel-motorokat gyártanak, idén februárban készült el a kilencmilliomodik. Ha a PSA valóban teljesen átáll a saját motorjai használatára, kérdésessé válhat a gyár jövője, ami katasztrofális hatással lenne a térségre.

A levélíró szerint a vállalat vezetése tehetetlen. Külön pikantériája a helyzetnek, hogy a szentgotthárdi gyár igazgatója, Grzegorz Buchal lengyel szakember. Ez azért lehet érdekes – vélekedett a levélíró –, mert a PSA úgymond megversenyeztette az Opel-gyárakat a jövőben gyártandó motorokra, és az egyik legfőbb rivális épp a lengyelországi gyár. Kérdés, hogy mennyire viseli a szívén a szentgotthárdi gyár sorsát egy olyan ember, akinek a korábbi munkahelye és egyben hazája is pályázik a jövőjét jelentő megrendelésre.

„A fentiekből az következik (és ezt ki is mondták a vezetőink), ha nem kap új projektet a gyár, akkor 2020 után nem lesz munka” – idézi a Magyar Idők a levelet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×