eur:
392.4
usd:
362.59
bux:
71962.95
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Szennyvíz ömlik a Ráckevei Duna-ágba

Szennyvíz ömlik a Ráckevei Duna-ágba

Egyre gyakrabban, szinte hetente működik a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepnél a túlfolyó. Egy-egy esős nap után a csatornában annyi szennyvíz érkezik a telephez, amennyit a rendszer már nem tud befogadni, így a szennyvíz tisztítatlanul ömlik a Ráckevei Duna-ágba.

Baranyi Krisztina az Együtt környezetvédelmi politikusa a vasárnapi esőzéseket a Ráckevei- Soroksári Duna-ág partján élte át és videón is rögzítette, ahogy

egy túlfolyó csatornából a szennyvíz tisztítatlanul ömlik az élővízbe.

 Esőmentes, nyári napon ugyanitt:

A politikus az InfoRádiónak elmondta, egy-egy esős nap után mindig előforduló, gyakori jelenségről van szó.

„Most már lassan mindent beépítettek és leköveztek Budapesten, a növényzet, a talaj felső rétege nem fogja meg a csapadékvizet. A csatornarendszer nem erre lett tervezve, ezért ez a helyzet mindennapossá válik. Két bevezető cső vezet a szennyvíztelepre, amelyek nem tudják a lezúduló mennyiségű vizet kezelni, túlmegy rajta és kijön az alagútszerű csövön és egyenesen megy a Dunába.”

Baranyi Krisztina felhívta a figyelmet a tisztítatlan szennyvíz teljesen elszennyezte a Natura 2000 védelem alatt álló Duna-ágat.

„Az Európai Unió által is kiemelten védett természetvédelmi terület annyira el van iszaposodva, hogy egy évvel ezelőtt jelentős halpusztulás is volt.

Egyszerűen berothadt a Duna-ág.”

Valóban egyre gyakrabban lép működésbe a túlfolyó, a nyári nagy esőzések idején havonta többször is tisztítatlanul kerül a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba a szennyvíz - ismerte el a Dél-Pesti Szennyvíz Tisztító Telep vezetője. Barabás Győző azonban hozzátette:

fizikai képtelenség ennyi vizet bevezetni a telepre

és ott megtisztítani, mivel közös rendszerben történik a szennyvíz és a csapadékvíz gyűjtése, a túlfolyás törvényszerű.

„Egyre sűrűbbek az esőzések. Elődeink tíz éves gyakoriságra terveztek rövid idő alatti ekkora mennyiségű vízlezúdulást, most havonta kétszer-háromszor is előfordul nyaranta. Ezek a vizek hígak, szennyvízzel részben terhelt esővízről van szó, hogy

jóval kisebb a szennyezési hatásuk.”

Barabás Győző hozzátette, nincs tudomása a Duna-ág elszennyezettségéről, hogy környezetvédelmi katasztrófa fenyegetne a területen. Mégis fejlesztéseket terveznek, például egy szűrőrendszer beépítését a túlfolyó csatornába. Ennek tervei elkészültek, az engedélyek megvannak a pályáztatás, kivitelezés, átadás után 8-9 hónap múlva valósulhat meg – tette hozzá a telepvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×