eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Már megtelt panaszos levelekkel a postaláda

Már a tanévkezdés második napján megtelt panaszos levelekkel az oktatási jogok biztosának postaládája. Aáry Tamás Lajos az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, úgy látja, továbbra sincs bizalom az iskolákban. Szerinte a politikának van, a pártpolitikának azonban nincs helye az iskolában.

Bár Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere az országos tanévnyitón azt mondta, hogy nő a bizalom az iskolák iránt, az oktatási jogok biztosa ezt nem így látja.

A három éve a közoktatást átható bizalmatlanságról nyilatkozó Aáry Tamás Lajos vasárnap az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: továbbra sem érzékel változást.

„A helyzet nem nagyon változott, és nem is nagyon volt, amitől változzon. Hiszen a kormány belekezdett a különleges oktatási reformba, ahol egyszerre nyúlt két dologhoz. Belenyúlt az oktatás módszerébe, kereteibe, de belenyúlt a formájába is, hiszen más előmeneteli rendszert írt elő, más bent tartózkodási időt írt elő, más a fenntartója. Azt látom, hogy az oktatási szereplők attól bizalmatlanok, hogy nem látják a stabilitást” - fogalmazott az oktatási jogok biztosa.

Aáry Tamás Lajos hozzátette: az iskolák élete a bizonytalanságok miatt továbbra is konfliktusokkal terhelt. Ezt mutatja az is, hogy már a tanévkezdés második napján nagyon sok panasz érkezett a hivatalába.

„Az e-mail levelesládánk tele van panaszokkal. Egészen döbbenetes ez szeptember 2-án"

- mondta. 

"Egész egyszerűen az történt, ami korábban soha. Legalább az első napokban, hetekben, egy hónapig nem szoktak idegesek lenni az emberek, de ma már azok. Az egyik panasz arról szól, hogy a másodikos kisgyerek megkapta az órarendjét, és heti három alkalommal nulladik órája van 7 órától. Ilyenkor telefonon felhívjuk az igazgatót, a tankerületi igazgatót, megkérdezzük, hogy mi történt. Azt tanácsoljuk, hogy üljenek le, beszéljék végig” - mondta Aáry Tamás Lajos.

Az oktatási jogok biztosa szerint a konfliktusos helyzetek többsége általában könnyen megoldható, ezért azt javasolja, hogy bármennyire is méltánytalannak érez a szülő egy-egy helyzetet, üljön le a pedagógusokkal vagy az iskola vezetésével egyeztetni, illetve nézze meg azt is, hogy talál-e más intézményekben jó megoldást.

„A politika jelen lehet az iskolában”

A politikának van, a pártpolitikának azonban nincs helye az iskolában - mondta az InfoRádióban az oktatási jogok biztosa, a legfontosabb pedig, hogy senkit ne kényszerítsenek véleménye elmondására vagy el nem mondására.

„A politika jelen lehet az iskolákban, a kérdés ugyanis nem ez, hiszen a gyerekeinket szeretnénk demokráciára nevelni.”

- Aáry Tamás Lajos ezt arra válaszolva fejtette ki, hogy idén több iskolában szervezett megmozdulás – köztük például a kockás inges mozgalom vagy a ne menj suliba akció – várt kényes kérdésekben döntést a diákoktól vagy szüleiktől.

„A politika ott lehet az iskolában, a pártpolitika vagy a kampány ne legyen bent. A gyerekeinket szeretnénk demokráciára nevelni: diákönkormányzataik vannak, joguk van az igazgatóval megbeszélni a dolgaikat. Ezek a politika, vagy a politika művelésének különböző formái. Ennek helye van az iskolában” - jelentette ki Aáry Tamás Lajos.

Az oktatási jogok biztosa szerint a határokat máshol kell meghúzni.

„Sőt, egy politikus is bemehet egy iskolába. Állami iskoláról lévén szó, ellenőrizheti, hogy hogyan használják fel a pénzeket. Nincs ezzel semmi baj. De ne álljon a katedrához tanítani, ne vegye át a tanár szerepét” - mondta a biztos.

Kijelentette: „a különböző tiltakozó akcióknak pedig helyük van, az a lényeg, hogy nem érhet hátrány senkit, aki elmondja a véleményét, de olyat sem, aki nem mondja el a véleményét. Nem lehet kényszeríteni senkit arra, hogy az iskola falai között mondjon valamit, vagy ne mondjon valamit.”

Aáry Tamás Lajos úgy fogalmazott: a közoktatásban a jogszabályok által előírt szereplőknek kötelező részt venniük, ezért kényes kérdés az, hogy ebben a körben létrehoznak-e olyan helyzetet, amelyikben bármelyik szereplő kénytelen mondani, viselni, vagy esetleg nem viselni valamit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×