eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Már hajók is jelzik a vihart a Balatonon

Csaknem ötven viharjelző állomás működik nyáron a Balatonnál. Július óta pedig már a szárazföldi berendezések mellett a szolgálati hajókon sárga, illetve piros zászló jelzi a veszélyt.

Sisakkamerával rögzített, viharban készült felvételt tett közzé a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Az új felszereléssel a tervek szerint a mentőakciókat is felveszik majd.

Minden magyarországi tavon működnek viharjelző rendszerek, a legtöbb állomás a Balatonnál található – összegezte a szezon kezdetekor Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

„A legtöbb természetesen a Balatonon van, ott 31 stabil rendszerünk van. Emellett pedig időszakosan működtetünk a szezonban 16 mobileszközt, ezek elsősorban kempingek és táborok területén vannak. A Velencei-tónál három állomás működik, a Tisza tavon jelenleg öt, a Fertő tó magyar területén pedig egy állomás van, amelyet közösen üzemeltetünk az osztrák kollégákkal” - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Tollár Tibor hozzátette: a Tisza tónál további állomások létesítését tervezik.

Idén újdonság, hogy az állomások villogó jelzései mellett a szolgálati hajókon sárga és piros zászlók figyelmeztetnek az első, illetve másodfokú viharjelzésre.

Elsőfokú jelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyen esetben úszni, csónakkal vagy más sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben tilos a fürdés és a csónakázás is.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, vízi járműveken pedig használjanak mentőmellényt.

Érdemes odafigyelni a vízbe ugráláskor is: hiszen a természetes vizeknél sokszor nehéz felmérni, milyen mély a víz, és veszélyes felhevült testtel beugrani is.

A Rendőrkapitányság arra kéri a strandolókat, hogy extrém kánikula idején déltájt lehetőleg kerüljék a nyílt vízen tartózkodást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jó hírt kaptak az adótartozástól szenvedő napelemes kivitelezők, aminek a lakossági nyertesek is örülhetnek!

Jó hírt kaptak az adótartozástól szenvedő napelemes kivitelezők, aminek a lakossági nyertesek is örülhetnek!

Az uniós napelemes pályázatot lebonyolító ÉMI Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint mostantól azok a regisztrált napelemes kivitelezők, akik eddig a NAV felé fennálló adótartozásuk miatt nem tudták lehívni az RRF 6.2.1-es pályázat összegét, új lehetőséget kaptak – osztotta meg tagjaival és minden érintett napelemes kivitelezővel a jó hírt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. A naperőművek terjedésével, és annak átfogó következményeivel részletesen foglalkozunk a Portfolio jövő csütörtöki, október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még nem késő itt regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×