eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A határozati javaslatról tárgyalt a törvényalkotási bizottság

Csaknem ötmilliárd forint fordítható az unió betelepítési kvótája elleni népszavazás lebonyolítására, amelyet a kormány kezdeményezett - ezt is tartalmazza a referendum elrendeléséről szóló határozati javaslat, amelyet hétfőn tárgyalt az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A testület a kormánypárti és a Jobbik képviselőinek támogatásával szavazta meg az előterjesztést, amelyet a parlament házszabálytól eltéréssel tárgyal, így az indítványról már kedden szavaz a Ház.

Parlamenti elfogadása esetén az állampolgároknak arra a kérdésre kell válaszolniuk: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Bár mind a Fidesz-KDNP, mind a Jobbik támogatta az előterjesztést, a bizottság ülésén közöttük alakult ki éles vita. Szilágyi György (Jobbik) szerint időhúzás a népszavazás, amelyre leghamarabb ősszel kerülhet sor, inkább az alaptörvényt kellene hasonló tartalommal módosítani.

Kormányoldali képviselők, mások mellett Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke viszont úgy érvelt: az Európai Bizottság (EB) számára egy a Jobbikkal közösen elfogadott alaptörvény-módosítás nem jelentene erősebb érvet egy népszavazás eredményénél. Rubovszky György (KDNP) szerint sem nemzetközi bíróságok, sem uniós döntéshozók nem veszik figyelembe a magyar alaptörvényt.

Balla György, fideszes bizottsági alelnök úgy érvelt: miután döntött a nép, a kérdés bekerülhet az alaptörvénybe. Hangsúlyozta: a népszavazás arról szól, hogy bármennyire szeretné az EB, nem lesz Európai Egyesült Államok, az unió továbbra is nemzetállamok közössége lesz.

A javaslat összevont vitája hétfő este lesz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×