eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megemlékezés, költségvetés – a nap hírei

A második világháború befejezésének 71. évfordulójára emlékezett több európai vezető. A 2017-es költségvetésről és az alaptörvény változtatásáról is tárgyal hétfőn kezdődő kéthetes ülésén a parlament. Megszűnt az osztrák határellenőrzés miatt kialakult több kilométeres torlódás Hegyeshalomnál.

A második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 71. évfordulójára emlékezett több európai vezető. Francois Hollande francia államfő arra figyelmeztetett, hogy Európát jelenleg a széthullás fenyegeti. Werner Faymann osztrák kancellár minden olyan osztrákról megemlékezett, aki szembeszállt a nemzetiszocializmussal. Petro Porosenko ukrán elnök ismét az Ukrajna elleni orosz agressziót bírálta. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy a történelmet újraírják és a múlt hibáit nem szabad megismételni. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot Berlinben 1945. május 8-án írták alá.

A különbségek helyett a közös pontok keresését emelte ki a Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. A Margitszigeten emellett az Európa-napra is emlékezve futóversenyt és egész napos fesztivált tartottak. Csepreghy Nándor arról beszélt: az Európai Unió közösségének attól függetlenül lehetnek tagjai, hogy mást és mást gondolnak Európa jövőjéről. Szanyi Tibor EP-képviselő hangsúlyozta: Európa napját annak idején azért hozták létre, hogy méltó módon emlékezzenek meg a második világháború befejezéséről.

A luxemburgi külügyminiszter szerint az Európai Unió végét jelentheti, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el. Jean Asselborn az ARD német országos köztelevízió műsorában úgy vélte: ha Magyarország népszavazást tart a letelepedési kvóta ügyében, akkor talán más tagállamok is így tesznek, de nem fogadható el, hogy a szolidaritás megszűnjön az Európai Unióban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált: a magyar kormány éppen azért kezdeményezett népszavazást, hogy a magyar emberek saját maguk döntsenek a sorsukról és ne a luxemburgi külügyminiszter.

Nem a magyar kormány, hanem a terroristák keverik össze a migrációt és a terrorizmust - mondta egy német tv interjúban az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Deutsche Welle nemzetközi közszolgálati televízióban az ideiglenes technikai határzárról szólva kiemelte: Magyarországon az emberek nem szeretnek kerítés mögött élni, de a migrációs válság ügyében az európai uniós intézmények későn, vagy egyáltalán nem reagáltak.

Megszűnt a torlódás az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál. Az osztrák rendőrök ellenőrzései miatt délutánra mintegy 13 kilométeres torlódás alakult ki az osztrák-magyar határon. **** A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ezzel együtt továbbra is arra kéri a gépjárművezetőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak a várakozási időről. Az osztrák rendőrök ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartottak: elsősorban a zárt rakterű teherkocsikat nyittatták ki embercsempészeket és a határt illegálisan átlépőket keresve.

A 2017-es költségvetés, az adótörvények és az alaptörvény módosításának vitái kerülnek napirendre az Országgyűlés holnap (hét) kezdődő, kéthetes ülésén. A képviselők kedden módosíthatják a népszavazási törvényt, amely lehetővé tenné a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú kérdésekben. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a parlament akár már kedden elrendeli a kvótareferendumot, amelyet előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet majd megtartani. Döntés várható a belügyminiszter migrációval összefüggő javaslatcsomagjáról is. A jövő évi büdzsé általános vitáját szerdán és csütörtökön folytathatják le a képviselők.

Az ELTE Lágymányosi Eötvös Napok főszervezője és az általa megbízott biztonsági cég is vizsgálatot indít a rendezvényen történtek ügyében. A K&B FEST Kft. közleményében azt írta: a rendezvény biztonsági feladatainak ellátását alvállalkozón keresztül oldotta meg és eddigi információi szerint nem követtek el visszaélést a biztonsági őrök. Korábban az Index értesült arról: három fiatalt, köztük egy egyetemista lányt is bántalmaztak a biztonsági őrök. A hírportál beszámolója szerint a péntek hajnalban történtek tisztázására a BRFK feljelentés-kiegészítést rendelt el és az egyetem hallgatói önkormányzata az ELTE vezetésével is együttműködve szintén vizsgálatot indított. Azonnali vizsgálatot követel a Fidelitas is.

Újabb négy évre az Európai Úszó Szövetség kincstárnokává választotta Gyárfás Tamást a szervezet kongresszusa Londonban. A 52 tagországot felvonultató közgyűlés arról is döntött, hogy 2017-től 2021-ig Gyárfás Tamás és még három szakember képviselheti Európát a Nemzetközi Úszó Szövetségben. A londoni vizes Európa-bajnokság hétfőn kezdődik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×