eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Az MSZP benyújtja a parlamentnek két népszavazási kezdeményezését

Az MSZP választmányi elnöke szerint közjogilag ugyanaz a helyzet a szocialisták által támogatott két népszavazás és a kormány kvótareferendumának ügyében, mindegyik kiírásáról az Országgyűlésnek kell döntenie, ezért a frakció hétfőn be is nyújtja határozati javaslatát a parlamentnek.

Botka László szombaton, Budapesten az MSZP választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón eredményesnek és sikeresnek értékelte a párt két népszavazási kezdeményezését, mert egy hónap alatt összegyűjtöttek 100-100 ezer aláírást az állami földek eladásának tilalmáról és az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló kezdeményezésekhez. Szerinte ezért a parlamentnek napirendre kell tűznie ezt kérdést.

Az ellenzéki politikus azt mondta, annak ellenére sikerült összegyűjteniük az aláírásokat, hogy a kormánypártok az elmúlt években folyamatosan szigorították a népszavazás intézményét, ugyanis félnek a népszavazástól.

Botka László szerint minden logika azt mondja, hogy egy napon és egy szavazólapon kell lennie a három kérdésnek, nem néhány hónap eltéréssel kell azokat megtartani.

A választmányi elnök felhívta arra a figyelmet, hogy egy népszavazás állami költsége több mint hatmilliárd forint. Hozzátette: bíznak abban, hogy a Fidesz politikai presztízskérdésből nem fog ennyi közpénzt kidobni az ablakon.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője arról beszélt: Magyarországon az egészségügy helyzete tarthatatlan, az elmúlt években 400 milliárd forintot vontak ki az ellátórendszerből. A jövő évi költségvetés az utolsó kegyelemdöfés az egészségügynek, amiatt milliók nem jutnak majd hozzá az egészségügyi alapellátáshoz - tette hozzá.

A pártelnök szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetése nem mást jelent, mint hogy eltüntessék a magyar állampolgárok által befizetett egészségügyi járulékot. A Fidesz ezzel egyértelmű lépést tesz a fizetős egészségügy felé - tette hozzá.

Beszámolt arról, a választmány azt kérte a frakciótól, hogy a költségvetés parlamenti tárgyalásakor követeljen több pénzt az egészségügyi alapellátásra, a kórházak adósságának rendezésére, az ott dolgozók fizetésemelésére, új, korszerű eszközök beszerzésére.

Miközben a kormány a kvótareferendum ügyében félelemkampányt folytat, az egészségügyben valódi félelem uralkodik - közölte Tóbiás József. Kifejtette: az egészségügyi dolgozók lehetetlen körülmények között dolgoznak, míg azok, akik egészségesek, félnek attól, hogy betegek lesznek, mert nincs az a családi megtakarítás, amivel segíteni lehetne a gyógyulásukat.

A politikusokat kérdezték arról, hogy a Népszabadság szerint nagy tételben vásároltak fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai olyan könyveket, amelyeknek a kiadását is finanszírozták; a kötetek szerzői között maga az MNB elnöke, Matolcsy György is szerepel. Tóbiás József azt mondta, úgy látszik, Matolcsy György jegybankelnök könyvét csak Matolcsy György olvassa. Hozzátette: az is látszik ebből, hogy a szerzői jogdíj miatt az MNB elnöke gazdagodik a magyar adófizetők pénzéből.

"Matolcsy György jegybankelnökként rabolja ki a bankot, ehhez képest a viszkis zöldfülű pályakezdőnek minősül" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva az MSZP elnöke beszélt arról is, hogy a választmányon napirendre került a szövetségi politika, ez ugyanis a testület hatásköre. Hozzátette: a szövetségi politikának nem kizárólagos elemei az ellenzéki pártok. Az elmúlt két évben az időközi választások azt igazolták - mondta - , hogy egy jelölt kiválasztásának nem pártok közötti alkunak kell lennie, hanem esélyes jelöltet kell indítani a választókerületben.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×