eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Visszaadnák az iskolaigazgatók döntési jogkörét

Párbeszéd nélkül nem lehet jó iskolát építeni - mondta az emberi erőforrások minisztere az országos igazgatói konferenciasorozat szegedi állomásán.

A szakmai fórumok rendelkezésre állnak, ezért érdemes ezekre koncentrálni – reagált a szerdai pedagógussztrájkra az emberi erőforrások minisztere Szegeden. Balog Zoltán közölte, a munkabeszüntetésben a pedagógusok kevesebb mint 20 százaléka vett részt, a kormány azonban nemcsak a sztrájkot nem támogató négyötöddel, hanem valamennyi tanárral szeretne párbeszédet folytatni.

A miniszter az M1-nek azt mondta, a 2017-es költségvetésben a köznevelésre 130 milliárd forint többlet áll majd rendelkezésre. Emellett idén és jövőre is folytatódnak a pedagógusbér-emelések.

„Az már biztos, hogy nagyon jelentős pluszforrások érkeznek. Csak a Klebelsberg rendszerébe, tehát az állami fenntartású iskolák rendszerébe plusz 130 milliárd forint, valamivel több is, amiből lesz béremelés 2016 és 2017 szeptemberében is. Most éppen arról kérdeztük meg a pedagógusokat, akarnak-e ebben valamilyen differenciálást. Egyébként magának az intézményrendszernek is jelentős pluszpénzt fog ezt jelenteni, és az intézményfenntartásnak a rendszere is változni fog.”

Balog Zoltán a pedagógussztrájkról szólva megismételte az államtitkárság korábban is közölt álláspontját: az iskolákban nincs helye a pártpolitikának. Beszélt arról is, hogy a köznevelés átalakításakor az a legfontosabb, hogy a tervezett változások javulást hozzanak. A tárcavezető felvetette, hogy a 2017-es béremelésnél legyen lehetőség a minőség és a munkaterhelés alapján differenciálni. Mint mondta, ebben a folyamatban a legfontosabb lépés az igazgatói jogosítványok visszaadása és az intézményvezetők döntési jogkörének bővítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×