eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nem lepte meg Lomnicit, hogy nem maradhat LB-elnök

Nem lepte meg Lomnici Zoltánt, hogy Sólyom László köztársasági elnök nem jelöli újra a Legfelsőbb Bíróság elnökévé. A főbíró hozzátette: tudta, hogy mandátuma egyszer lejár.

A Legfelsőbb Bíróság az elmúlt öt és fél évben naprakész lett - kezdte Lomnici Zoltán, a testület elnöke, mandátuma eddigi eredményeinek felsorolását.

Emellett beindultak az ítélőtáblák, valamennyi bíró kapott, vagy kap idén számítógépet, 40 százalékkal csökkent az 5 évnél hosszabban tartó ügyek aránya, a közvélemény-kutatások szerint szilárd a bíróságok iránti bizalom, a rájuk fordított összeg pedig több mint 100 százalékkal nőtt, amióta elnökké választottak - mondta Lomnici Zoltán.

Azzal kapcsolatban, hogy Sólyom László köztársasági elnök új jelöltet keres posztjára, Lomnici Zoltán elmondta: a döntés nem lepte meg, elnökké választásakor tisztában volt vele, hogy mandátuma egyszer lejár.

Arról, hogy miért döntött így a köztársasági elnök, Lomnici Zoltán nem kívánt nyilatkozni, mert, mint mondta: Sólyom Lászlóval abban állapodtak meg, hogy a hónap eleji megbeszélésük tartalmát nem hozzák nyilvánosságra.

Lomnici Zoltán hozzátette: főbírói mandátuma lejártával nem igazgatási, hanem ítélkezési vezetőként folytatja munkáját.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács legutóbbi ülése kapcsán Lomnici Zoltán kitért arra, hogy a testület több mint kétharmadát elfogadta annak az ötven javaslatnak, amelyet három szellemi műhely tett a bíróságok működésének átalakítása, megkönnyítése érdekében.

Ezek között szerepel például, hogy a bíróságok költségvetésébe egyfajta normatív automatizmust kellene bevezetni, legalább ötéves időszakra szükség lenne a bíróságok személyi, tárgyi feltételeinek ütemezésére, és, hogy törvényt kell alkotni a bírósági, illetve az igazságügyi tájékoztatásról.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Google Trends: nézd meg, mik a legfelkapottabb témák a neten!

Google Trends: nézd meg, mik a legfelkapottabb témák a neten!

Az internetes keresések jól tudják tükrözni, hogy egyes témákkal kapcsolatban mekkora az emberek általános érdeklődése. Egy-egy váratlan esemény, felröppenő hír nagy kiugrásokat eredményezhet a témával kapcsolatos kifejezések kereséseiben. A Google Trends felülete lehetőséget nyújt a világban zajló dolgok felfedezésére, valamint ha kész hipotéziseink vannak egy témával kapcsolatban, valós adatokkal tudjuk őket összevetni. A felület nyár végén megjelenő új frissítésével pedig minden eddiginél hatékonyabban tudjuk ezt megtenni. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan használhatod ki a megújított felület lehetőségeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×