eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Jane Goodall: "Áttörhetők a gátak, hogy ez a világ jobbá váljon"

A világot tönkretevő környezeti problémákon akkor lehet segíteni, ha párhuzamosan az emberek szociális gondjait is orvosoljuk - mondta az InfoRádiónak a Magyarországra látogató világhírű etológus és csimpánzkutató. Jane Goodall hozzátette: az esőerdők kivágása is megállítható azzal a komplex faluprogrammal, amelyet az általa létrehozott intézet és alapítvány sikerrel kezdett meg az afrikai országokban.

Minden a csimpánzokkal kezdődött; ötven éve foglalkozom velük, és még mindig tanulok róluk újat. Kevesen tudják például, hogy ezek az állatok 60 évnél is tovább élhetnek - kezdte válaszát az InfoRádió kérdésére Jane Goodall, világhírű főemlőskutató, etológus és természetvédő.

Amikor a munkámat kezdtem az 1960-as években, akkor még egymillió csimpánz élt szabadon, ma már csak 150 ezer példány van belőlük 21 országban - mondta a kutató.

A legfontosabb tanulság, hogy, ha meg akarjuk menteni a majmokat, akkor segítenünk kell a környezetükben élő embereken is, hiszen a szegénység miatt éppen ők azok, akik pusztítják a csimpánzok életterét, kivágják az őserdőket, hogy energiát nyerjenek, vagy gabonát termesszenek - tette hozzá Jane Goodall.

Ezért kezdtük el állatmentő programunkat, először mindössze 16 középiskolással Tanzániában, és ma már több afrikai kormánnyal állunk nagyon jó kapcsolatban; a nemzeti parkok körüli falvakat karoltuk fel. Sőt, az Egyesült Államok 72 kiváló szakértőt küldött terepmegfigyelésre a Jane Goodall Intézethez, és a vele együttműködő alapítványomhoz, a Gyökerek és Rügyekhez, hogy a csimpánzmentő programhoz hasonló programokat elterjesszük az egész világon - magyarázta az etológus.

Az afrikaiakon pedig komplex módon - környezeti és társadalmi értelemben egyaránt - segítettünk - hangsúlyozta Jane Goodall.

Ma már ott tart a program, hogy nemcsak megértették a majmok megmentésének jelentőségét, hanem visszaadták a majmok eredeti élőhelyeit, és megállt a pusztítás abban a 32 faluban, ahol eddig működtünk. Sőt, a falvak a saját területük 10-20 százalékát is át tudtak adni - fűzte hozzá a kutató.

Ma már 100 ezer aktív csoport csatlakozott a programunkhoz a világ 97 országában. Minden csoport három segítőprogramot választ ki: egyet az emberekért, egyet az állatokért és egyet a környezetért - közölte az etológus.

Az a véleményem, hogy minden egyes ember tehet valamit, és igenis áttörhetők a gátak, hogy ez a világ jobbá váljon - tette hozzá Jane Goodall.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×