eur:
401.35
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Politikusok veszélyben - a nap legfontosabb hírei

Felkérte Gyurcsány Ferenc kormányfő az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket a közéleti szereplők biztonsága érdekében.

A kormányszóvivői iroda azután közölte ezt, hogy öt szocialista képviselő házára Molotov-koktélt dobtak az éjjel. Korábban az MSZP parlamenti frakcióvezetője terrortámadásnak minősítette az eseteket.
Lendvai Ildikó az InfoRádiónak azt mondta: a politikusok valódi veszélyben voltak, ezért szerinte szükségük lenne személyi védelemre. Hozzátette: több, más fenyegetést is kaptak, például levélben és e-mailen, emellett ismét érkeztek hozzájuk ismeretlen port tartalmazó küldemények.

A frakcióvezető hangsúlyozta: a fenyegetéseket egyértelműen az egészségbiztosítási törvénnyel összefüggésben fogalmazták meg, amelyről hétfőn szavaz ismét a parlament. A támadások ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség indított vizsgálatot.

Maradnak a liberális miniszterek

Egyik szabad demokrata miniszter sem távozik a kormányból tavasszal. Ezt Kóka János pártelnök közölte az SZDSZ debreceni kihelyezett kampányülésén, miután a Világgazdaság azt írta: tavasszal az új kormányzati politika részeként személycseréket is végrehajtanak a kabinetben.

A tanácskozáson részt vevő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem kívánta kommentálni a sajtóhírt. A gazdasági lap arról is beszámolt: az MSZP vezetése 6-8 hónapot adott magának arra, hogy a párt megállítsa népszerűségének csökkenését.

Fidesz: nem kell kordon

A Fidesz azt követeli, hogy ne zárják le ismét kordonnal a Kossuth teret. Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: nem szabad ellehetetleníteni március végéig az ország legfontosabb közterén a bejelentett, jogszerű demonstrációkat.

Korábban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy hétfőtől ismét kordonnal zárja le a Kossuth teret a rendőrség. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg a Parlamentet és a közvetlen környezetét védő rácsokat mintegy 50-100 méterrel kifelé tolják.

A lap információi szerint az intézkedés szoros összefüggésben van azzal, hogy az Országgyűlés hétfőn vitázik és szavaz újra az egészségbiztosítási törvényről.

Közben Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a lezárás rendőrszakmai kérdés, amibe a kabinet nem avatkozik bele.

Vizsgálat a MÁV-nál

Azonnali vizsgálatra kérte fel Antal Dánielt, a Magyar Vasúti Hivatal elnökét a kormányfő a MÁV-nál a vasúti sztrájk idején történt állítólagos szabálytalanságok ügyében - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid hozzátette: Gyurcsány Ferenc hétfőre várja a vizsgálat eredményét. Korábban Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke azt mondta: a munkabeszüntetés alatt a vasúttársaság megszegte a munkavédelmi szabályokat, és balesetveszélyes módon közlekedtette a vonatokat.

Az érdekképviselet emiatt a Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordult. A MÁV vezérigazgatója visszautasította vádat. Heinczinger István az InfoRádióban hangsúlyozta: az eddig lefolytatott vizsgálatok mindent szabályszerűnek találtak.

Ígéret adócsökkentésre

A miniszterelnök szerint a jövő évtől a GDP 0,8 százalékával, vagyis körülbelül 200 milliárd forinttal biztosan csökkenteni lehet az adóterhet.

Gyurcsány Ferenc, aki meghívottként vett részt az SZDSZ debreceni kihelyezett kampányülésén, azt mondta: a lehető legnagyobb adócsökkentést kell végrehajtani úgy, hogy ennek ne legyen elfogadhatatlan ára az állam működésére és a szociális biztonságra nézve.

Kóka János azt közölte: megegyeztek abban, hogy az MSZP megszavazza az egészségbiztosítási törvényt, amelyhez csak közös módosító indítványokat nyújtanak be. Hozzátette: a reformot nem befolyásolja a népszavazás kimenetele.

A rektorok a tandíj mellett vannak

A Magyar Rektori Konferencia javaslata szerint 2010-től eltörölnék a költségtérítéses képzést a felsőoktatási intézményekben, tandíjat pedig a teljesítményük alapján fizetnének a diákok - közölte a szervezet elnöke.

Molnár Károly az InfoRádióban elmondta: a legjobban tanulóknak nem kerülne pénzbe az oktatás, a legrosszabb teljesítményűek pedig maximum annyit fizetnének, mint most a költségtérítéses képzésre járók.

Hétfőn elkelhet az OTP Garancia

Az InfoRádió értesülései szerint az OTP Bank hétfőig várhatóan végső megállapodásra jut az OTP Garancia biztosító eladásáról. Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója egyelőre nem közölt részleteket.

Magyarország legnagyobb piaci értékű kereskedelmi bankja azért kívánja értékesíteni az OTP Garanciát, hogy kulcsüzletágára, a banküzletre koncentrálhasson.

Itt a Splash

Legördült a Suzuki Splash első példánya az esztergomi gyár futószalagjáról. A vállalat az idén 60 ezer darab gyártását tervezi, a modell a genfi Motor Show után, március elején jelenik a magyarországi márkakereskedőknél. A Magyar Suzuki az idén 300 ezer autó legyártását tervezi, ebből 270 ezret exportálnának.

Világörökségi jelentés Tokajról

Magyarország benyújtotta az UNESCO világörökségi központjához a tokaji világörökségi helyszín megőrzési állapotáról szóló jelentést. A dokumentum hangsúlyozottan foglalkozik a tervezett szerencsi szalmatüzelésű erőművel és más, a borvidék értékeit potenciálisan veszélyeztető beruházásokkal.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×