eur:
401.52
usd:
364.01
bux:
72531.31
2024. október 4. péntek Ferenc

Kevés a szakápoló, ez pedig a betegek életébe is kerülhet

Országszerte kevesen vannak az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók a kórházakban - derült ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felméréséből. Eszerint Magyarországon nem ritka, hogy egy ápolóra 40-60 beteg jut, miközben az európai uniós átlag tizenöt.

A szakdolgozói kamara elnöke szerint a betegek életét is követelheti, ha kevés ápolót alkalmaznak a kórházak. A képzett szakember hiánya nem csak az egészségügyi protokollok betartását teszik lehetetlenné.

Nemzetközi normák írják elő, hogy például egy katéterezésnél hány embernek kell közreműködnie ahhoz, hogy az higiénikus legyen, de azt is, hogy milyen sűrűn kell mozgatni a beteget, hogy ne alakuljon ki nála felfekvés.

Az ápolók feladata az is, hogy figyeljék a súlyos betegek életjelenségeit is. Ha azonban túl sok felé kell figyelniük, nem tudják feladatukat megfelelően ellátni - mutatott rá Balogh Zoltán arra, milyen veszélyekkel járhat, ha túl sok beteget bíznak egy ápolóra.

A három kórház összevonásával létrejött Állami Egészségügyi Központba legalább 25-30 százalékkal kevesebb szakápolót, műtőst és egészségügyi szakdolgozót vettek fel a szükségesnél.

Balogh Zoltán hozzátette: a Magyarországgal azonos méretű Csehországban csaknem 12 ezerrel több szakdolgozót alkalmaznak, az európai uniós átlag pedig lényegesen meghaladja a hazait.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér
Péntek reggel

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".

Kevés polgármesterrel, sok kérdőjellel kezdi munkáját a Fővárosi Közgyűlés

Péntek délelőtt tíz órától tartja alakuló ülését az új Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester egyelőre nem jelöl helyetteseket, illetve a szervezeti és működési szabályzat módosításának sincs biztos többsége. Az új testülettel kapcsolatos legfontosabb és legérdekesebb tudnivalókról az InfoRádió készített összeállítást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 08:14
×
×
×
×