eur:
400.65
usd:
362.5
bux:
73309.62
2024. október 2. szerda Petra

Egekben az élelmiszerárak

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank előrejelzése szerint jövőre 3,5 százalékkal bővül a magyar gazdaság. Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank 2,4 százalékos a kormány pedig 2,8 százalékos növekedést prognosztizál.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank előrejelzése szerint jövőre 3,5 százalékkal bővül a magyar gazdaság, 1 százalékkal nőnek a reálbérek, éves szinten pedig 5 százalék körül alakul az infláció.

Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank 2,4 százalékos növekedést vár, ami alulmúlja a pénzügyi kormányzat 2,8 százalékos prognózisát.

A GKI összegzése alapján a növekedés egy része az ezévi agrárveszteségek ellentételezése lesz, így az idei 10-15 százalékos visszaesés után jövőre átlagos időjárás esetén 10 százalékos növekedés várható az ágazatban.

Az előrejelzés szerint a közösségi szolgáltatásokban jövőre még mérséklődik a GDP, de az ideinél már kisebb ütemben.
Az élelmiszerárak 2008-ban is csaknem 10 százalékkal emelkednek. A háztartási energiahordozók ára 7-8 százalékos mértékben növekszik. Mérséklődik a tartós fogyasztási cikkek árszintje, és stagnál a ruházati termékeké.

A bruttó keresetek a versenyszférában 7,5 százalékkal, a költségvetési szektorban 6,5-7 százalékkal emelkednek. A reálbér a költségvetési szektorban alig több mint fél, a versenyszférában pedig másfél százalékkal nő.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Itt a 400-as euró: másfél éves mélypontra ütötték a forintot

Jelentős romlás van a nemzetközi hangulatban, a Fed jelzései után a geopolitikai fejlemények is megmozgatták a devizapiacot. A rossz hangulatban a tőzsdék esnek, és a környezet most nem kedvez a forintnak sem. De ezen túlmenően egyedi magyar okok és több technikai tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a forint euróval szembeni árfolyama ma másfél éves mélypontra esett, és átvitte a 400-as szintet. A forint árfolyamának alakulása fontos témája lesz a Portfolio makrogazdasági konferenciájának, amelyre itt tudsz jelentkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×