eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Bizonytalanná válhat a 4-es metró sorsa

Nem szállt ki egyelőre a Hídépítő Zrt. a metróépítésből, de az InfoRádió úgy tudja, hogy a BKV a közeljövőben felmondhatja a megbízási szerződést és új kivitelezőt keres a Fővám téri megálló megépítésére. Az ok: a cég tulajdonosai elismerték, hogy az állomást csak egy év késéssel tudják befejezni.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy szerdán a Hídépítő Zrt. tulajdonosai írásban is bejelentették, hogy a vállalt 140 hetes építési idő helyett csak 200 hét alatt, azaz egy év csúszással tudják megépíteni a 4-es metró Fővám téri megállóját.

A csúszás egyik oka, hogy a megálló Duna alatti részén kellene fogadni a fúrópajzsokat, ami a kivitelező szerint kockázatos, és egy más, az eredetitől jelentősen eltérő építési technológiával szeretnének végrehajtani.

Az új megoldás egy mesterséges félsziget építése lenne, ami viszont 2 és fél milliárd forinttal drágítaná a beruházást, ráadásul a kivitelezési időt is meghosszabbítaná.

Városházi források szerint a főváros és a BKV vezetése heteken belül dönt arról, hogy elfogadják-e a cég indokait a késésre, vagy felmondják a szerződést és új kivitelezőt keresnek.

Az biztosnak tűnik, hogy a fúrópajzsok úgy haladnak majd át megállás nélkül a Fővám tér alatt, hogy a megállót csak később építik köré. Az alagútépítés határideje ezzel nem kerül veszélybe.

Ha a főváros a szerződés felmondása mellett dönt, akkor azt egy megegyezésnek kell megelőzni, amiben a főváros enged a neki járó kártérítési összeg nagyságából, a kivitelező viszont cserében folytatja a munkát az új építő cég felvonulásáig, majd levonul a terepről.

Városházi becslések szerint egy kivitelezőcsere gyorsított közbeszerzési eljárással 4-5 hónap alatt megoldható.

Az InfoRádió azonban úgy tudja, hogy nemcsak a Fővám téri megállóval, hanem az alagútépítéssel is problémák vannak. A kivitelező Bamco konzorcium többször jelezte, hogy az előzetesen végzett talajfúrási vizsgálatok adatai nem megfelelőek, mert azóta kiderült, hogy rosszabbak a talajviszonyok.

Ráadásul még csak most következik a talajmechanikai szempontból nehéz esetnek számító Duna alatti rész, valamint a budainál sokkal rosszabb pesti talaj.

Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×