eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Megkezdik a 8 millió éves mocsárciprusok konzerválását

Ma megkezdődik a nyáron megtalált 8 millió éves miocén kori mocsárciprusok konzerválása. A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai négy különböző eljárási módot választottak: két ciprust cukros, egyet vizes oldatban, egyet pedig homokban tartósítanak. A leleteket többek között a klímaváltozások felderítése céljából több magyar egyetem is vizsgálja.

Megkezdődik a bükkábrányi lignitbányában talált mocsárciprusok konzerválása - mondta az InfoRádiónak a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója.

Veres László hozzátette: a négy fát különböző módon próbálják megvédeni, kettőt közülük cukros oldatban konzerválnak, egyet abban a homokos környezetben hagynak, amelyből előkerült, egyet pedig vizes oldatban helyeznek el.

A múzeumigazgató elmondta: azért próbálkoznak több módszerrel, mert egyelőre nem biztos, hogy a kisebb fáknál bevált cukros oldatos tartósítási eljárás ezeknél az óriási, 2,5 méter átmérőjű, 6-8 méter hosszú törzseknél is működik-e.

Néhány hónapon belül kiderül, hogy az eljárások sikeresek-e, ha pedig valamelyik nem válik be, kipróbálhatnak egy újabbat, a konzerválás során visszafordíthatatlan folyamat ugyanis nem következik be - tájékoztatott Veres László.

A konzerválás körülbelül másfél évig tart majd, ez idő alatt a tervek szerint egy, a felszín alá süllyesztett, úgynevezett Pannon-tenger múzeumot alakítanak ki, ahol a fákat az eredeti, 8 millió évvel ezelőtti környezetükben mutatnák be - mondta a Herman Ottó Múzeum vezetője.

A beruházáshoz az intézmény a Norvég Alapból szeretne pénzhez jutni - fűzte hozzá Veres László.

A fák, amellett, hogy kiállítási tárgyak lesznek, a tudományos kutatásokat is szolgálják majd: több magyarországi egyetem is kért már mintát belőlük - közölte a miskolci múzeum igazgatója.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×