eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

A tőketerebesi erőmű veszélyeztetheti a tokaji értékeket

A Tőketerebesre tervezett széntüzelésű "megaerőmű" lég- és vízszennyezése veszélyt jelenthet a tokaji borkultúrára - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A létesítmény mindaddig fokozott kockázatú beruházásnak számít, ameddig Szlovákia nem szolgáltat adatokat a határon átnyúló környezeti szennyezés mértékéről.

A magyar szaktárca péntekig küldi el a december ötödikei szlovák-magyar egyeztetést követően kialakított végleges magyar álláspontot, szakvéleményt. Ebben a jelentős környezeti veszélyt okozó erőmű megépítése ellen foglal állást.

A szakvéleményben szereplő álláspontot a szlovákiai engedélyezőnek figyelembe kell venni.

Ezzel a tárca a nemzetközi egyezmények által garantált összes lehetőségét felhasználta, hogy érvényt szerezzen a magyar érdekeknek - olvasható a közleményben.

A szlovák társminisztérium által küldött környezeti hatástanulmány a magyar fél számára elfogadhatatlan. Az anyag rossz információkon alapuló, téves következtetéseket tartalmaz.

Fodor Gábor szakminiszter szerint a tőketerebesi erőmű kapcsán zajló vita a két ország rossz politikai viszonyának következménye. Malina Hedvig, a bősi vízlépcső vagy akár a Benes-dekrétumok kapcsán is vita folyik, ha ezek a kérdések megoldódnának, bizonyára nem lenne politikai töltetű az erőművel kapcsolatos vita.

Az erőmű építése ellen széles körű lakossági tiltakozás indult mindkét országban, ötven magyar és szlovák település nyilvánította ki ellenérzését. A huszonháromezres Tőketerebesen eddig kilencezer, a tizennyolcezres Sátoraljaújhelyen ötezer aláírás gyűlt össze a beruházás ellen.

Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×