eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Orbán: "A kormány nyíltan szembefordult az országgal"

A Fidesz elnöke fércmunkának nevezte a hétfőn elfogadott egészségbiztosítási törvénytervezetet. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kormány nyíltan szembefordult az országgal, amikor nem vette figyelembe a tervezet kapcsán megnyilvánuló egyértelmű társadalmi akaratot. A volt kormányfő a népszavazásról azt mondta: reményeik szerint várhatóan súlyos politikai következményei lesznek a remélt nagyarányú sikernek.

A Fidesz elnöke saját bevallása szerint olyasmit látott hétfőn a magyar parlamentben, amit soha sehol korábban. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában az egészségbiztosítási törvény megszavazása kapcsán példátlannak nevezte, hogy - bár alapvető fontosságú törvényről van szó - hétfőn délelőtt a koalíciós pártok 133 módosító indítványt nyújtottak be.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a tervezetben 123 helyen nem ad a törvény pontos szabályozást, azt a kormány majdani végrehajtási rendeleteire bízza.

"A törvény fércmunka"

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője emlékeztetett: a törvénnyel szemben "teljesen egyértelmű társadalmi akarat nyilvánult meg. A kormány nyíltan szembefordult az országgal, a törvény fércmunka és alkotmányos problémát is felvet", amennyiben 123 helyen nem fogalmaz pontosan.

"Az államfőtől bölcs döntést várunk, miután az MSZP sürgős kihirdetést kért, így öt napon belül a köztársasági elnök nyilatkozni fog" - mondta Orbán Viktor Sólyom László lehetséges reakcióiról, hangsúlyozva: íratlan szabály, hogy az elnököt döntése meghozatala előtt nem illik befolyásolni, személyes véleménnyel sem.

A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény kapcsán.

"Bíztató, ami történt"


Orbán Viktor a hétfői országos sztrájk kapcsán azt mondta: Magyarországon érik a demokrácia. A parlamentáris demokrácia részvételi, akkor működik, ha az emberek hajlandóak részt venni a közéletben - hangsúlyozta a volt miniszterelnök, aki szerint a valódi nyugati demokrácia az állampolgárok aktív részvételét feltételezi a közéletben. "Már a novemberi megmozdulásban is ezt láttam, akkor is civil szervezetek indultak meg, nem pártok" - tette hozzá.

"Alakul ez. Én nem vagyok hajlandó lemondani a rendszerváltás idején vallott ideáimról, mely szerint a demokrácia központjában az autonóm, aktív állampolgár áll. Ezt nem adom fel. Bíztató, ami történt" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a munkabeszüntetés kapcsán hangsúlyozta az alkalmazottak félelmeit, akik attól tartanak, hogy elveszíthetik állásukat. "Növekvő munkanélküliség van Magyarországon, a sztrájkoló dolgozó helyére lehet mást találni. Át kell lépni az embereknek egy félelmi küszöböt" - mondta az ellenzéki politikus.A Fidesz elnöke szerint az egészségbiztosítási törvény csak elhalasztja a koalíciós konfliktusok rendezését, hiszen a lényeg csak a végrehajtási rendeletekből derül majd ki.

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a szakemberek többsége szerint működésképtelen a rendszer, amelyet a koalíciós kényszer szült, nincsenek például tisztázva a pénztárak kisebbségi tulajdonosának jogai.

Káosz már 2008-ban

A volt miniszterelnök arra számít, hogy az előkészítés hiánya miatt az új rendszer már 2008-ban káoszba fullad. Orbán Viktor hozzátette: jelenleg úgy tűnik, hogy veszélyben vannak a nem súlyponti kórházak, de a súlypontiak is rossz helyzetbe kerültek.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta: továbbra is azt tanácsolják a fideszes vezetésű önkormányzatoknak, hogy mentsék meg a kórházakat, ha szükséges, szervezzék át azokat non-profit vagy profitorientált formába, de utóbbi esetben is maradjanak köztulajdonban.

Vissza az alapokhoz

A Fidesz elnöke megerősítette, hogy ha felhatalmazást kapnak, mindenképpen visszaállítják a biztosítási reform előtti helyzetet.

Orbán Viktor szerint csak technikai kérdés, hogyan állítják vissza a jelenlegi állapotot, mert "az állam rendkívül erős, még ha olyan roskatag is, mint a magyar".

A politikus hangsúlyozta: a visszaállítás a befektetőnek kerül majd sokba, és tudniuk kell, hogy nem tudnak olyan szerződést kötni, amiből az állam nem léphet vissza.

A volt miniszterelnök kiemelte: a cégeknek tudniuk kell, hogy veszélyes területre fektetnek be, mert az egészségügy átalakítását nem fogadja el a társadalom.

A befektetők nem lehetnek rosszhiszeműek, tisztában kell lenniük azzal, hogy a teljes magyar társadalom ellenére jönnek ebbe a szektorba.A Fidesz elnöke a népszavazás kapcsán arra számít, hogy a koalíció és a hozzá kötődő civil szervezetek a parlamenti döntés után is igyekeznek minden eszközzel lassítani a voksolás kiírását.

Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a legrosszabb forgatókönyv szerint a várható jogorvoslati kérelemről az Alkotmánybíróság gyorsan dönteni fog és a köztársasági elnök ezt követően legkorábban 45, legkésőbb 90 napon belül kiírja a referendumot.

"Elsöprő győzelmet szeretnék"

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: "az lenne a legjobb, ha már túl lennénk a népszavazáson". A három konkrét kérdés kapcsán arról is véleményt mondanak az emberek, hogy jó úton jár-e Magyarország - tette hozzá Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy mit tartana győzelemnek a népszavazáson, azt válaszolta, hogy a demokrácia sikere lenne, ha minél többen vennének részt a voksoláson.

Az elnök a párt sikerének tartaná azt, ha minél nagyobb arányban támogatnák a három feltett kérdést. "Elsöprő győzelmet szeretnék, mert ezek a kérdések testesítik meg a kormányzati hazugsághadjáratot" - jelentette ki Orbán Viktor.

Súlyos politikai következmények


Az ellenzéki politikus szerint önbecsülés kérdése, hogy lehet-e Magyarországon következmények nélkül mindent megtenni az emberekkel. Mint mondta: reményeik szerint várhatóan súlyos politikai következményei lesznek a remélt nagyarányú sikernek.

A következő országgyűlési választások esetleges időpontjával kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, mindent megtesz a demokrácia és az alkotmányosság keretei közt, hogy minél hamarabb kiírhassák azt, mert ez az ország, a családok és az emberek érdeke is.

A volt miniszterelnök leszögezte: a Fidesz képesnek érzi magát arra, hogy programja alapján kivezesse az ország kátyúba jutott szekerét.

4

A gazdasági növekedés feltételeinek megteremtéséről Orbán Viktor azt mondta: az élénkítés érdekében csökkenteni kell az adókat és járulékokat, vissza kell szorítani a korrupciót és a bürokráciát, valamint egy időre reálértéken be kell fagyasztani az állam kiadásait.

A Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: nemzeti programmá kell formálni a gazdasági növekedés újraindítását, ami szerinte nem nehéz, mert mindenki tudja, hogy az állam kötelezettségeinek teljesítéséhez dübörgő gazdaság kell.

A volt miniszterelnök úgy véli: az emberek befizetik az adókat, ha érzik, hogy komolyan veszik őket, a befizetett pénzt pedig nem lopják és nem pazarolják el.

Ehhez közbizalom kell, de az ország készen áll erre, mert szégyelli a jelenlegi helyzetet, elege van belőle, és változásra szomjazik - emelte ki a Fidesz elnöke.

Fontos lépések

Néhány korábbi, de a Fidesz legutóbbi programjában már nem szereplő ígéretről Orbán Viktor azt mondta: a gazdaságilag lehetséges legnagyobb tébéjárulék-csökkentésre van szükség, valamint továbbra is célnak tartja a 14. havi nyugdíjat, de most négyéves időtávlatban nem tartja reálisnak a bevezetését, a gazdaság helyzete miatt.

Tömör évértékelésként a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: 2007-ben fontos lépéseket tettek a bérből és fizetésből élők, valamint a független egzisztenciával rendelkező középosztály történelmi szövetségének létrehozása érdekében, ami egyben a rendszerváltás beteljesülését is jelenti. Ez testet ölthet a népszavazásban, és erre a szövetségre épül a Fidesz programja is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×