eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Meg sem valósult, máris elavult a főváros közlekedésfejlesztési terve

Újabb közlekedésfejlesztési tervet készíttet a főváros, pedig az előző még érvényes, sőt alig valami teljesült belőle, de máris elavult - írja a Népszabadság. Az új koncepció a belvárosi forgalom csökkentésére útdíjat, emellett néhány rövidebb és egy-egy hosszabb közúti alagút építését javasolja. Az újabb terv 2027-ig lesz majd érvényes.

Ma adja át az adórendszer átalakításáról szóló elképzeléseit a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek - olvasható a Magyar Nemzetben. Az egyelőre csak javaslati szinten kezelendő csomag az adóterhelés mértékén nem változtat, de a hangsúlyokat máshová helyezi úgy, hogy amit az egyik területről adócsökkentéssel elvesznek az államtól, azt egy másik területen adóemeléssel egyúttal vissza is adják. A javaslatok közül biztosan nagy vitát fog kiváltani az, amelyikben a testület előbb a nyugdíjak felbruttósítását, majd megadóztatásának lehetőségét veti fel.

Először zárult magyarországi aukció egymilliárd forintnál magasabb összesített leütési árral. A Virág Judit Galéria jutalék nélkül 1,3 milliárd forintos eredményt ért el a vasárnapi árverésen, 750 millió forintos összesített kikiáltási ár után - közli a Napi Gazdaság.

A Világgazdaság ad tájékoztatást arról, hogy újabb élelmiszerár-emelkedési hullám rázhatja meg a világot, miután az elmúlt napokban számos termény ára rekordszintre nőtt a határidős árutőzsdéken. Chicagóban a 2008. márciusi szállítású búza és rizs referenciaára soha nem látott magasságba ugrott, a szójababé 34, a kukoricáé 11 éves rekordot döntött meg. Az áremelkedések tovagyűrűző hatása erősödő inflációs nyomásként jelentkezik majd.

Meghiúsította a 71-es út új, balatoni elkerülő szakasza műszaki átadását az állami sztrádaberuházó - értesült az Index. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. azért nem vette át a tízmilliárdos beruházással épülő utat, mert nincs megfelelő állapotban az útpadka. A műszaki átadás meghiúsulása miatt a kivitelező Hochtief-Mélyépítő konzorciumnak - amelyből a Mélyépítő már felszámolás alatt áll - kötbért kell fizetnie.

A családtámogatási rendszereket elemzi a penzcentrum.hu. Külföldön már sok országban felismerték, hogy a csökkenő és emellett elöregedő népesség komoly problémákat is okozhat. Emiatt olyan intézkedésekre van szükség, melyekkel a házaspárokat ösztönözni lehet arra, hogy ne csak egy gyermeket neveljenek fel, hanem legalább kettőt, vagy ennél többet. Az egyik leghasznosabb megoldás a családok támogatására a családi jövedelemadózás lenne, amelynek bizonyos elemeit egyre több országban alkalmazzák. Egyelőre itthon az a gyakorlat, hogy a családi kedvezmény megosztható az együtt élő házastársak, illetve egyéb feltételek esetén az élettársak között is.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×