eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

"Ennyit ér a demokrácia Gyurcsány Ferencnek"

A miniszterelnök semmibe vette a parlamenti demokrácia játékszabályait, amikor úgy nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal élére Laborcz Sándort, hogy a jelölt nem kapta meg az Országgyűlés szakbizottságának támogatását. Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke példátlannak mondta Gyurcsány Ferenc eljárását.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának KDNP-s elnöke, Simicskó István azt mondta: a bizottságban a kormánypárti képviselők sem tudták biztosítani a Laborcz Sándor melletti többségi támogatást, ami jelzi a jelölttel szembeni bizalmatlanságot.

A kormányfő ennek ellenére hétfőn kinevezte Laborcz Sándort, holott az utóbbi 17 évben nem fordult elő, hogy bizottsági támogatás nélkül kapta volna meg a posztot a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatója.

"Ennyit ér a demokrácia Gyurcsány Ferencnek" - jelentette ki Simicskó István, aki közölte: a miniszterelnöknek írt levelében felhívta a figyelmet arra: az ország érdekeivel ellentétes Laborcz Sándor kinevezése, mert a moszkvai KGB-akadémián tanult.

Nemzetbiztonsági kockázat

A bizottsági elnök az igazgató szakmai képzettségét nem vitatta, de személyét nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak tartja. A politikus, mint mondta, ugyanígy helytelenítené, ha a jelölt az egyesült államokbeli CIA-akadémián végzett volna. Az azonban különösen kockázatos, ha az illető egy ellenérdekelt titkosszolgálat akadémiáján végzett.

Simicskó István kifejtette: Magyarország az elmúlt 17 évben egy új gazdasági-politikai rendszerbe integrálódott. Ha az NBH igazgatója egy másik rendszerben kiképzett személy, ez a tény önmagában gyengítheti az országgal szembeni bizalmat és megnehezítheti Magyarország biztonságpolitikai érdekeinek érvényesíthetőségét.

"Görcsösen ragaszkodott hozzá"

Simicskó István arra a kérdésre, miszerint előfordulhat-e, hogy az igazgató személye miatt szövetségeseink esetleg fontos információkat tartanak vissza, azt mondta: majd kiderül.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának kereszténydemokrata elnöke megismételte: Laborcz Sándor kinevezése rossz döntés, az illetékesek mégsem neveztek meg senki mást lehetséges NBH-igazgatóként.

Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nyáron ugyan konszenzusos jelöltről beszélt, mégis"görcsösen ragaszkodott" Laborcz Sándorhoz - fogalmazott Simicskó István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×