eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Átadták a Kisebbségekért Díjakat

A magyarországi kisebbségek, valamint a határon túl élő magyarság értékeinek ápolásáért végzett munkák elismeréseként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átadta a Kisebbségekért Díjakat.

Nem lehet különbséget tenni polgár és polgár, magyar és magyar, ember és ember között - mondta Gyurcsány Ferenc kedden, Budapesten a Kisebbségekért Díj átadásán a Parlamentben. Az eseményen, melyen tizenhatan részesültek elismerésben, jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint több országgyűlési képviselő.

A miniszterelnök az ünnepségen mondott köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, nem könnyű a kisebbségi helyzet, különösen pedig a romák számára nem az.

A kormányfő hozzátette: azzal, hogy néhány nap múlva eltűnnek a határok Magyarország és több uniós állam között, még nem oldódnak meg az ország problémái. Ahhoz olyan emberekre, csoportokra van szükség, mint akik e kitüntetésben részesülnek - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök beszéde végén úgy fogalmazott: sikerük a régió, több millió ember sikere; amit tesznek, nagyon sok ember számára ad erőt.

A kitüntetettek névsora

Kisebbségekért Díjban részesült néhai Balogh Gusztávné, az Észak-Magyarországi Róma Unió ózdi szervezetének elnöke, Béres András, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem rektora, Czeglédiné Gurzó Mária, a gyulai Nicolae Balcescu Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója, Heil Helmut, a pécsi Leövey Táncegyüttes vezetője, Kerékgyártó István művészettörténész, Muhi Béla vajdasági pedagógus, szerkesztő, Szegedi László a romániai Kőhalom református lelkésze, Szendrei János, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kisebbségi referense és Sztojkó Ilona, pedagógus, kisebbségi oktatási szakértő.

Ugyancsak elismerést kapott a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány, a Magyar Televízió Kisebbségi Műsorok Szerkesztősége, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége, a Romnet szerkesztősége, a kárpátaljai Szolyvai Emlékpark Bizottság, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, illetve a Buenos Airesben működő Zrínyi Ifjúsági Kör.

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat 1995 óta minden év decemberében adják át olyan hazai és határon túli személyeknek, szervezeteknek, akik a kisebbségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdaság területén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×